1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Vabaõhumuuseumis avatakse täna näitus „HÕISSA, PULMAD!”
Eesti Vabaõhumuuseumis avatakse täna näitus „HÕISSA, PULMAD!”

Eesti Vabaõhumuuseumis avatakse täna näitus „HÕISSA, PULMAD!”

Eesti Vabaõhumuuseumi Pulga talu rehealuses avatakse täna kell 12.00 näitus „HÕISSA, PULMAD!”. Näitusel saab ülevaate olulisematest eesti pulmakommetest, mis on kestnud läbi aegade. Tutvustamist leiavad pulmategelased, pulmadega seotud mõisted, pulmadele eelnevad kombed, pulmade käik ja palju muud. Olgugi, et pärimuslik pulmatraditsioon on praeguseks suuresti kadunud, leidub siiski ka neid, kes soovivad paari minna esivanemate kombe kohaselt. Just selliste inimeste hulka kuuluvad näituse autorid Liis ja Roland Burk Lahemaa Pärimuskojast.  

„Pulmad on kogum kogukondlikust ühisloomest, traditsioonidest ja tähtsatest riitustest. Sestap viime näituse ülesseadmise lõpuni ühes kohalviibijatega, ehtides ühiselt pulmakrooni,” tutvustas näituse avamist väljapaneku koostaja Liis Burk. „Koosviibimisel on ka pulmalaulikud, kellega ühiselt rõõmsat sündmust tähistame.” 

Näituse teeb eriliseks asjaolu, et sellele ainest andnud pärimuslik pulmapidu peeti noorpaari Liis ja Roland Burki kodupaigas Kuusalu kihelkonna Uuri külas – samast külast on pärit vabaõhumuuseumi Pulga talu rehemaja, kus näitus avatakse. „Tore on mängida mõttega, et omaaegsed Pulga elanikud võisid omakandi rahvaga pidu pidades sarnastest põhjaeesti pulmakommetest osa saada,” sõnas muuseumi teadur-kuraator Maret Tamjärv. 

Foto: SA Eesti Vabaõhumuuseum

Liis Burk on tuntud kui entusiastlik pulmakommete uurija ja edasiõpetaja, kes julgustab neid ka tänapäeval rakendama. Osa endisaegsetest pulmakommetest on küll ajas teisenenud, kuid siiski ühel või teisel moel elavad, kui vaid osata seoseid näha. „Loodetavasti innustab see näitus üht või teist tava uuendatud võtmes moodsassegi pulma pookima,” sõnas Tamjärv. „Tore on see, et sel suvel on huvilistel võimalus meie muuseumis pulmakombestikuga õige põhjalikult tutvust teha: Jüri-Jaagu talus saab osa ka muhulaste pulmapeo väljapanekust ning humoorikas võtmes pulmafilmist, mis võtab kõik põhilised eesti pulmakombed  kokku.” 

  • Näitus „HÕISSA, PULMAD!” on avatud Eesti Vabaõhumuuseumi Pulga talu rehealuses 12. maist 28. septembrini.  

Vabaõhumuuseumi muuseumipoes on müügil Liis Burki koostatud pulmakombeid tutvustav raamatuke „Eesti pulm“.  

Foto: SA Eesti Vabaõhumuuseum
Head Uudised GoodNews