1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Invarand – kauaoodatud võimalus liikumisraskustega inimestele
Invarand – kauaoodatud võimalus liikumisraskustega inimestele

Invarand – kauaoodatud võimalus liikumisraskustega inimestele

Suvi ja veemõnud – kes neid saaks lahutada? Rannad on kohad, kus saab päikest võtta, ujuda või lihtsalt lõõgastuda. Ligipääs rannale ei tohiks olla kuidagi piiratud, sealhulgas ka neile, kes liikumisraskuste tõttu vajavad erilisi abivahendeid või tuge.

Inimõiguste ja võrdse kohtlemise seisukohalt on oluline tagada kõigile ligipääs avalikele kohtadele, sealhulgas ka randadele. Piiratud ligipääs rannale võib kaasa tuua sotsiaalset isolatsiooni, mis omakorda mõjutab liikumisraskustega inimeste elukvaliteeti.

Seda silmas pidades, avati eelmisel aastal esmakordselt Tallinnas kahes rannas – Pirital ja Pikakaris – kauaoodatud invarannad. Nüüd saavad liikumisraskustega inimesed minna ohutult mööda laudteed vette selleks spetsiaalselt loodud ratastooliga.

Invarannas on olemas kõik üheks rannakülastuseks vajalik: ruumikas riietuskabiin, puidust terrass, varjualune ning neid kõiki ühendav kaldtee. Rannas on kolm spetsiaalset ujukitega ratastooli, millega on võimalik liikuda mööda kaldteed ujuma, kuid mis liigub edukalt ka liival.

G4Si rannavalve meeskonnast on abiks vastava väljaõppe saanud vetelpäästja, kes aitab vahetada külastaja tooli ujumistooli vastu, räägib ohutusnõuetest ning aitab ujuja vette minekuks turvaliselt ette valmistada. Et ratastooliga ujumine oleks ohutu, tohib vette minna ainult koos isikliku saatjaga.

Asukoht

Invarannad asuvad Pirita ja Pikakari rannas G4Si rannavalve staapide kõrval.

Kasutusaeg

Invaranna teenust saab kasutada igapäevaselt kogu ametliku rannahooaja vältel 1. juunist kuni 31. augustini kell 12.00-18.00. Ajalist piirangut selle teenuse kasutamisel ei ole. Seega võib ujumisratastooli kasvõi paariks tunniks rentida.

Hind

Liikumisraskustega inimestele on see võimalus kahtlemata hindamatu. Teenuse kasutamine on kõigile soovijatele tasuta.

Kasutustingimused

Tuleb vaid hea tujuga randa tulla ja pöörduda invaranna kasutamiseks rannavalve meeskonna poole. Ratastooli kasutamiseks peab siiski kaasa olema ka isiklik saatja.
Kas ratastool võib vees ka ümber minna?

Kuna tegemist on spetsiaalse tooliga, millel on vees viibimiseks loodud ujukid käetugede all, siis on tegemist väga turvalise abivahendiga. Kuid just turvalisuse tõttu ongi oluline, et selle ratastooli kasutamisel oleks kaasas isiklik saatja, kes toolist kinni hoiab.

Broneerimine

Ratastooli eelnevalt broneerima ei pea, kuid kindluse mõttes võib seda siiski alati teha, helistades telefonil 55563900 (Pikakari) ja 5020319 (Pirita).

Mis on invarand ja kuidas see sündis?

Varasemalt on liikumisraskustega inimesed puudust tundnud võimalusest pääseda veepiirini, kuid nüüd saavad nad lisaks ka vette. Rohkelt on välja arendatud küll erinevaid promenaade, kuid päris ligipääs veeni, et veemõnudest osa saada, Eestis puudus.

Selle eesmärk on tuua meeldiva rannakülastuse kogemus ka liikumisraskustega inimesteni, et keegi enam ei tunneks ennast kõrvalejäetuna.

Head Uudised GoodNews