1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Homme toimub Pääsküla rabas vereva lemmmaltsa piiramise talgupäev
Homme toimub Pääsküla rabas vereva lemmmaltsa piiramise talgupäev

Homme toimub Pääsküla rabas vereva lemmmaltsa piiramise talgupäev

Tallinn korraldab Euroopa rohelise pealinna aastal üle linna elurikkust hoidvaid talgupäevi. Nõmmel toimub talgupäev 29. juunil Pääsküla rabas, kui toimub vereva lemmmaltsa leviku piiramine.

Talgulised tõmbavad taimed maa seest välja ja koguvad kohapeal hunnikusse. Teistega koos osaleb talgupäeval ka linnaosa vanem Karmo Kuri. „Verev lemmmalts on probleemiks pikemat aega, oleme seda võõrliiki hävitanud ka varasematel aastatel. Suure kasvu ja paljunemisviisi tõttu levib taim kiiresti ning tõrjub teised taimeliigid kooslusest välja, mõjudes halvasti meie liigirikkusele ja haruldastele liikidele. Eriti tõsine mure on Kraavi tn parkla ja Helbe tiigi vahelisel alal, kus verev lemmmalts on kohalikku taimestikku välja suretamas,“ tõdes Karmo Kuri. „Ega selle aastaga töö lõpe, kodumaiseid taimi ohustava liigi leviku kontrolli alla saamiseks kulub aastaid.“

Ohjamiskava üks peamisi tegevusi lisaks avalikkusele teavitada ka maaomanikke vereva lemmmaltsa ohtlikkusest. Verevat lemmmaltsa on õnneks lihtne tõrjuda ning inimesele see kuidagi ohtu ei kujuta. Kõige efektiivsem on rohida taim üles koos juurtega, kuivatada ja seejärel kompostida. Seda peab tegema mitmel korral suve jooksul, et olla kindel, et ükski seeme ei valmi. Kuna taime seemnepank püsib mullas kaks aastat, on lootust kolme aastaga kolooniast lõplikult vabaneda. Kindlasti ei tohi aga rohitud taimi visata eemale metsa alla või kraavipervele, kus visa liik ajab uuesti juured alla, kasvab edasi ja niiviisi hoopis levib.

Talgupäevale kogunemine on Kraavi tn parklas kl 10. Aega kulub orienteeruvalt 6 tundi. Töö toimub käsitsi, vajalikud tööriistad ja töökindad on korraldaja poolt. Samuti pakutakse talgulistele toitlustust. Järgmine kord toimub vereva lemmmaltsa leviku piiramise talgupäev 8. juulil.

Talgupäevad toimuvad ka augustis, aga siis võetakse ette järgmised probleemid. 5., 12. ja 19. augustil kell 9-17 on Pääsküla raba kaitsealal kraavide sulgemine. Töö kujutab endast turbapätside kaevamist ja nendest juhendaja abiga kraavi paisu ladumist nii, et see takistaks vee voolu ka kraavi pinnase all. 26. augustil kell 10-16 toimub kivisisaliku elupaikade taastamine, selleks eemaldatakse avatud liivikualadelt sinna kasvama hakanud noored männid.

  • Talgupäevadele saab registreerida siin!