1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. VIDEO I Kristiine Linnaosa Valitsuse nutimesitarudest toimus hooaja esimene meekorje
VIDEO I Kristiine Linnaosa Valitsuse nutimesitarudest toimus hooaja esimene meekorje

VIDEO I Kristiine Linnaosa Valitsuse nutimesitarudest toimus hooaja esimene meekorje

Sel kevadel alustasid Kristiine Linnaosa Valitsuses tööd nutimesilased. Nutitarud paigaldati linnaosavalitsuse hoovi Tehnopoli Rohetehnoloogia projekti “Tallinna Nutimesilad 2.0 igasse linnaosavalitsusse” raames. Kokku paigaldati kolm mahetaru.

Projekti käigus varustati kolm eksperimentaalset mahetaru päikesepaneelide ja kontrollsüsteemiga. Igas tarus on andurid, mis mõõdavad temperatuuri, niiskust, valgust, süsinikdioksiidi taset, müra, õhus lendlevaid orgaanilisi ühendeid ning palju muud. Andurid edastavad näite ja häiresignaale ka tarude omanikele ning saadud andmete põhjal saab kohe teada, kui perega on midagi juhtunud, kui näiteks temperatuur järsult langeb, siis saavad mesinikud kohe olukorda kontrollima tulla.

„Teisipäeval toimus Kristiine Linnaosa Valitsuses hooaja esimene meekorje, mille käigus korjati kokku meekärjed, et need viia mesindusmajja vurritamisele. Seejärel viiakse mesi laborisse, et määrata täpne mee koostis, misjärel villitaksegi mesi purkidesse. Meie soov on ka linnamesindust propageerida ja tutvustada, sest suurem osa mesitarudest on üle Eesti kodumajapidamistes, kes toodavad oma tarbeks. Mesi on tervislik,” rääkis Kristiine linnaosa vanem Jaanus Riibe. „Ühe hooaja jooksul annavad kolm mesilasperet kokku umbes 50 kuni 60 kilogrammi mett,“ lisas Riibe.

„Nutimesilate projekt on põnev, sest ühendab endas kaks Tallinna rohelise pealinna ideed: elurikkuse ja rohetehnoloogia. Ootame huviga, milliseid teadmisi nutimesilate abil meie linna mesilastest ja taimedest teada saame. Pikas perspektiivis on see väärtuslik teave elurikkuse hoidmiseks ja kaitsmiseks linnapiirkonnas,“ rääkis rohelise pealinna pressiesindaja Maarja Pakats.

„Projekti käigus on tehtud jooksvalt linnameele ka mee analüüse, mille põhjal saab öelda, et mesi on täiesti hea ja võrdne maapiirkonnast korjatud meega. Tallinn on teiste maailma pealinnadega võrreldes siiski väike ja väga roheline linn ning linnamesilased elavad siin hästi. Huvitav on näha, kuidas erinevates linnaosades on erineva maitse ja värvusega mesi – see kõik sõltub sellest, millised on piirkonnas taimed, millelt nektar on korjatud,” rääkis mesinik Allan Liht.

Head Uudised GoodNews