1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Igor Taro: inimesel peab olema kindlus, et tema andmeid ei kuritarvitata
Igor Taro: inimesel peab olema kindlus, et tema andmeid ei kuritarvitata

Igor Taro: inimesel peab olema kindlus, et tema andmeid ei kuritarvitata

Riigikogu põhiseaduskomisjon arutas 16. augustil toimunud erakorralisel istungil juurdepääsu rahvastikuregistri andmetele õigustatud huvi alusel uuringute läbiviimiseks. Istung oli ajendatud Pere Sihtkapitali poolt Tartu Ülikooli nimel tuhandete inimeste isikuandmete enda valdusesse saamisest rahvastikuregistrist.

Komisjoni esimehe Igor Taro selgitusel on andmeühiskonna tingimustes oluline tagada võimalus teaduspõhiste otsuste ja poliitikate elluviimiseks ning samal ajal tagada inimestele kindlus, et nende privaatsust ülemäära ei rikuta. “Õigus isikuandmete kaitstusele on üks olulisem põhiõigus. Inimesel peab olema kindlus, et tema andmeid ei kuritarvitata. Praegune olukord, kus inimesed on asunud ühe juhtumi valguses massiliselt ligipääsu oma andmetele piirama, on väga halb areng ja näitab usalduse kadumist. Komisjon tegeleb selle teemaga kindlasti edasi, kuna lisaks Põhiseaduses sätestatud õiguste kaitsele sooviksime ju kõik näha personaalsemat ja andmepõhisemat riigivalitsemist,” sõnas Taro.

Õigus isikuandmete kaitstusele on üks olulisem põhiõigus. Inimesel peab olema kindlus, et tema andmeid ei kuritarvitata.

Istungil osalesid Andmekaitse Inspektsiooni peadirektor Pille Lehis, samuti Siseministeeriumi, Haridus- ja Teadusministeeriumi, Justiitsministeeriumi ning Tartu Ülikooli inimuuringute eetika komitee esindajad.

Head Uudised GoodNews