1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Balti ja Poola presidendid otsisid lahendust Ukraina viljaveo probleemile
Balti ja Poola presidendid otsisid lahendust Ukraina viljaveo probleemile

Balti ja Poola presidendid otsisid lahendust Ukraina viljaveo probleemile

ÜRO Peaassamblee avanädala raames Eesti korraldatud Balti riikide ja Poola presidendi kohtumine keskendus Ukraina viljaveo probleemile lahenduse otsimisele ning järgmisel aastal Washingtonis toimuvale NATO tippkohtumisele.

President Alar Karis arutas Läti, Leedu ja Poola kolleegiga võimalusi Ukraina vilja ekspordiks Euroopa Liidu sadamate kaudu. „Alternatiivsete viljaveokanalite leidmine on oluline nii Ukrainale kui ka nendele riikidele, kellel on vilja vaja. Balti riikide sadamatel on ekspordiks kasutamata potentsiaali, selle kanali kasutamine eeldab head koostööd Poolaga,” ütles ta.

Eesti president Alar Karis, Läti president Edgars Rinkēvičs, Leedu president Gitanas Nausėda ja Poola president Andrzej Duda arutasid veel järgmisel aastal Washingtonis toimuva NATO tippkohtumisega seonduvat. Eesmärkide seadmisel on oluline kaitse- ja heidutushoiaku tugevdamine, tuleb ära teha kodutöö, et oleks valmisolek reageerida Venemaa sõjalisele ohule. „Tähtis on konkreetsete tegevustega edasi viia kõik olulised NATO Vilniuse tippkohtumise otsused. Nende hulgas on lubadus, et Ukraina tulevik on NATO-s,“ sõnas president Karis.

Kohtumisel kõneldi veel Kolme mere initsiatiivist ja tehti plaane järgmisel aastal toimuva Kolme mere Vilniuse tippkohtumisega seoses.

President Karis kohtus New Yorgis samuti ÜRO Peaassamblee presidendi Dennis Francisega, kellega räägiti põhjalikumalt ÜRO Peaassamblee kasvavast rollist ja Julgeolekunõukogu reformimise võimalikkusest. Moldova presidendi Maia Sanduga tulid Eesti riigipeal jutuks Moldova eduammud Euroopa Liiduga lõimise suunal. Liechtensteini vürsti Alois’ga kõneles president Alar Karis karistamatuse teemal tehtavast koostööst ÜRO-s ja ühistest eesmärkidest Euroopa Nõukogus.

Head Uudised GoodNews