1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Supergraafika muutis Haabersti alajaamade seinad kunstiteoseks
Supergraafika muutis Haabersti alajaamade seinad kunstiteoseks

Supergraafika muutis Haabersti alajaamade seinad kunstiteoseks

Haabersti linnaosa tellimusel on tänavu seinamaalingutega kaetud kuus elektrialajaama, mis asuvad aadressidel Rannamõisa tee 14k, Õismäe tee 78a, Õismäe tee 122e, Õismäe tee 100e, Õismäe tee 117e ja Astangu 44e.

Haabersti linnaosa vanem Oleg Siljanov sõnas, et linnaosavalitsuse eesmärk on värskendada suhteliselt amortiseerunud alajaamahoonete välisilmet, muutes neid grafitikunsti abil stiililiselt ja temaatiliselt ühtseks ning esteetiliselt kauniks. “Hoone seinte katmine grafitikunstiga annab tänavakunstnikele võimaluse rakendada oma loomingulisust ja joonistusoskusi legaalselt grafitikunsti harrastamiseks. Tänu seinamaalingu heale mõjule kogukonnas kasvab nii elukeskkonna kui ka kinnisvara väärtus,” lisas linnaosavanem. “Sel aastal keskenduti teemavalikus Haabersti olulistele looduskaunistele kohtadele ja põllulilledele, mis on seotud Õismäe asumis olevate rajatistega,” selgitas Siljanov ning lisas, et eelmisel aastal kaeti Haabersti linnaosas seinamaalingutega kolm alajaama.

Kunstiühendus Colorees MTÜ kunstnikud Vahur Agar ja Helena Hanni sõnasid, et nende jaoks oli seinamaalingute loomine põnev, kuid mitte lihtne väljakutse. Näiteks üheks takistuseks oli alajaamade juures pargitud autod. “Ideid seinamaalingute jaoks andis etteantud teema vastavalt asukohale ja uurisime ka Haabersti erinevaid paiku ning pilte erinevatel aegadel. Piltidel olev loodus, maastikud ja asukohad on maalitud Haabersti piirkonnast inspireeritult. Samuti maalisime vana trolli ja bussi vastavalt Õismäel kunagi ringi sõitnud ühistranspordile. Trolli ja sõiduki numbrid on samad, mis kunagi seal ringi liikusid. Lisaks saime teada, et tolleaegne juht elab praegu samas piirkonnas, kus maaling asub. Ta tuli meid tervitama,” jagasid kunstnikud oma muljeid.

  • Alajaamade supergraafikaga kaunistamist finantseeriti riigieelarve regionaalsetest investeeringutest. Elektrialajaamade seintele supergraafika loomist toetas Riigikogu Keskerakonna fraktsioon 20 000 euroga. Töid teostasid Minty Shrimp OÜ (Astangu 44e, Õismäe tee 100e, Õismäe tee 117e) ning Kunstiühendus Colorees MTÜ, (Rannamõisa tee 14k, Õismäe tee 78a, Õismäe tee 122e).
  • Elektrialajaamade seintele supergraafika loomise kogumaksumuseks kujunes 21 600 eurot.
Head Uudised GoodNews