1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Tartu Kunstimuuseumis algab taas „Seenioride reede“ eriprogramm
Tartu Kunstimuuseumis algab taas „Seenioride reede“ eriprogramm

Tartu Kunstimuuseumis algab taas „Seenioride reede“ eriprogramm

Kõik väärikas eas kunstinautijad on taas peale pisikest pausi oodatud „Seenioride reede“ eriprogrammile. Viies „Seenioride reede“ toimub 25. augustil kell 13.00 ja esmakordselt toimub tuur näitusel „Kui magatud unest saaks midagi aru? Teosed Prinzhorni ja Kondase keskuse kollektsioonist“. Ringkäiku viib läbi Tartu Kunstimuuseumi näituste osakonna juhataja Indrek Grigor.

Esimese korruse väljapanek tutvustab 20. sajandi alguse murrangulist aega nii psühhiaatrias kui ka kunstiloos, tuues välja ajaloolised sidemed Tartu ja Heidelbergi vahel. Heidelbergis, Prinzhorni muuseumis asub üks suurimaid kollektsioone psühhiaatriliste patsientide loodud kunstiteostest, mis on sündinud enne kaasaegse psühhofarmakoloogiliste ravimite kasutuselevõttu. Esmakordselt Eestis on võimalik näha selle harukordse kollektsiooni originaale. Ajalooliste teoste kõrval on väljas tänapäevane autsaiderkunst Kondase keskuse kogust, luues dialoogi eri ajastute ja regioonide vahel.

Näitusetuur kestab 30 minutit. Osalemiseks on vaja soetada 1-eurone näitusepilet, millega pääseb soovikorral peale tuuri vaatama kõiki näituseid.

Lisaks saab uudistada muuseumi teisel korrusel viimaseid päevi avatud Paul Kuimeti ja Tõnis Saadoja ühist ekspositsiooni „Maastik kulgeb läbi maja“. Väljapanek ühendab erinevad vahendid, ajastud ja lähenemised, et küsida, mil moel ja kas üldse on võimalik rääkida maastiku kogemisest kunsti kaudu. Kolmanda korruse näitust „Armistunud pale“, mis toob vaatajani 1943. aasta pommitamisest pääsenud teosed. Samuti saab külastada Tartu Kunstimuuseumi projektiruumis avatud Ingrid Alliku isikunäitust „Sekret“. Kunstnik jagab vaatajatega oma kollektsiooni, milles  tema looming seguneb aastakümnete jooksul kogutud isiklikke tähendusi kandvate esemete ja materjalidega. Vaataja kaasatakse mängu, kus saladuste avastamiseks tuleb ise galeriiruumi loodud installatsiooni aktiivselt sekkuda, seda tavapäratul viisil avastada, kogeda ja uurida.

Eakatele mõeldud programmi tegevuse põhisisuks on kuu viimasel reedel toimuvad näitusekülastused koos kuraatoritega, mille käigus tutvustatakse erinevaid Tartu Kunstimuuseumi näituseid ning pärast nendega tutvumist saab haridusklassis mõnusas seltskonnas teed juues ja küpsiseid süües kunstimuljed vahetada ning muudel huvitavatel teemadel arutleda.

  • Järgmised ekskursioonid Tartu kunstimuuseumi viltuses majas (Raekoja plats 18) on kavas veel 29. septembril ja selle aasta viimane „Seenioride reede“ toimub 24. novembril.
Head Uudised GoodNews