1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Vilniuse Rahvusvaheline Filmifestival alustab filmilevi Eestis tuues kinno Cannes’i ja Sundance’i võitjad
Vilniuse Rahvusvaheline Filmifestival alustab filmilevi Eestis tuues kinno Cannes’i ja Sundance’i võitjad

Vilniuse Rahvusvaheline Filmifestival alustab filmilevi Eestis tuues kinno Cannes’i ja Sundance’i võitjad

Baltikumi kinomaastikule on sisenenud uus filmilevitaja, kelle partner stuudioks on rahvusvaheline filmistuudio A24. Esimesi KP Distribution filme on siinsel publikul võimalik näha Pöffil ning sealt edasi kinodes üle Eesti. Oma kõrgetasemelise arthouse’i filmivalikuga jõuavad esimeste seas kinodesse Prantsuse režissööri Justine Triet’ trillerlik kohtudraama “Langemise anatoomia, mis võitis Cannes’i filmifestivalil Kuldse Palmioksa auhinna ning Sundance’i paremikku kuuluv “Eelmised elud”.

Vilniuse Rahvusvaheline Filmifestival (VIFF) Kino Pavasaris tähistab kuue kuu pärast oma tegevuse 29. aastapäeva. Sellega seoses annab festivali meeskond teada, et on laiendamas oma filmilevi üle Baltikumi. KP Distribution laieneb rahvusvaheliselt ja teeb sellest kinohooajast alates koostööd A24 filmistuudioga, mis on üks kiiremini kasvavaid filmistuudio Ameerika Ühendriikides. Konradas Kazlauskas, VIFFi tegevjuhti sõnul on see koostöö äärmiselt tähtis maamärk organisatsioonile ja piirkondlikule kino tööstusele.

Varasemalt on A24 fimidest Eestis linastunud “Kõik Beau hirmud”, “Vaal”, “Päikesepõletus”, “Kõik, kõikjal ja korraga” jne.

Juba sel nädalal algava PÖFFi raames on Eestis linastumas esimesed KP Distributioni filmid, mis jõuavad peagi ka järgnevatel kuudel Eesti kinode ekraanidele. Korea päritolu kanadalase Celine Songi lavastatud “Eelmised elud” esilinastub PÖFFi filmifestivalil ja jõuab kinodesse 24. novembril. Endale esiti näitekirjanikuna nime teinud stsenaristi ja režissööri Celine Songi osalt autobiograafiline debüüt „Eelmised elud” on liigutav armastusfilm, mis toob kolmes vaatuses kinolinale kahe teineteisesse kiindunud, kuid varateismelisena lahku kistud lapsepõlvesõbra loo, mille südames on Korea kontseptsioon in-yun ehk uskumus, et saatus toob alati kokku inimesed, kes on varasemates eludes lugematu arv kordi kohtunud, olgu siis kas või riivamisi. „Eelmised elud” esilinastus tänavu Sundance’i filmifestivalil.

Publikuni jõuab ka tänavune Cannes’i festivali võitja “Langemise anatoomia”. Justine Triet’ trillerlik kohtudraama, mis räägib kirjanik Samueli ootamatust surmast. On see mõrv, õnnetus või enesetapp? Kahtluse alla langeb Samueli abikaasa Sandra ning kohtuprotsessi käigus kistakse päevavalgele paari keerulised suhted ja lahatakse mikroskoobi all nii nende abielu kui ka naise isiksust ja minevikku.

29. detsembril saavad Nicolas Cage’i fännid taas rõõmu tunda, sest just siis naaseb armastatud näitleja taas kinodesse filmis “Unenäo stsenaarium”, mille lavastas Kristoffer Borgli.

Aasta 2024 alguses saab Leedu, Läti ja Eesti publik osa Sofia Coppola viimasest teosest “Priscilla”. Tegu on biograafilise draamaga, mis põhineb Priscilla Presley mälestustel. Film avab kunagise Rock ‘n’ Rolli kuninga naisese elu ja sellega seonduvaid sündmusi.

Veel on A24 valikust linale jõudmas Cannes’i filmifestivali Grand Prix võitnud režissöör Jonathan Glazer ajalooline draama “Huvivöönd”. Põnev armastuslugu, mis on täis ego, igatsust ja suuri unistusi ning palju muud.

  • Loomulikult jätkab KP Distribution ka heal tasemel Leedu kinokunsti propageerimist Baltikumis.
Head Uudised GoodNews