1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. President Karis Moldova rahvale: ELi pereliikmeks saamine oli mitte ainult õige, vaid ka parim valik Eestile
President Karis Moldova rahvale: ELi pereliikmeks saamine oli mitte ainult õige, vaid ka parim valik Eestile

President Karis Moldova rahvale: ELi pereliikmeks saamine oli mitte ainult õige, vaid ka parim valik Eestile

Moldova iseseisvuspäeval koos Läti ja Leedu presidentide Edgars Rinkēvičsi ja Gitanas Nausėdaga Chișinăusse saabunud Eesti riigipea Alar Karis rõhutas kohtumisel Moldova peaministri Dorin Receaniga Eesti tugevat toetust Moldoval teel Euroopa Liidu liikmeks. „Eesti, Läti ja Leedu presidentide visiit kannab moldovlastele sõnumit, et Budžaki steppidest kuni Läänemereni – teie hääl loeb. Soovime Moldovat näha vabaduse ja stabiilsuse ala osana – Euroopa Liidu liikmena.“

Foto: Raigo Pajula

„Moldova inimesed on ristteel, olles vähem kui kahe kuu pärast referendumil silmitsi valikutega, mida teame hästi oma 20 aasta taguselt teekonnalt Euroopa Liitu. Ka siis oli ainult üks selge tee püsiva rahu ja heaolu suunas,“ sõnas president Karis.

Moldova inimesed on ristteel, olles vähem kui kahe kuu pärast referendumil silmitsi valikutega, mida teame hästi oma 20 aasta taguselt teekonnalt Euroopa Liitu. Ka siis oli ainult üks selge tee püsiva rahu ja heaolu suunas.

„Tänaseks teame, et Euroopa Liidu pereliikmeks saamine oli mitte ainult õige, vaid ka parim valik Eestile. Euroreferendumil hääletas liitumise poolt umbes 65 protsenti meie kodanikest, praegu on Eestis toetus EL-ile üle 80 protsendi ja noorte seas üle 90 protsendi. Euroopa Liit on toonud kõik, mis toona lubati, ja rohkemgi veel. Ja mis kõige tähtsam, see on andnud vabaduse alati oma saatust valida ja võimaluse suurelt unistada,“ ütles Eesti riigipea.

Foto: Raigo Pajula

Hoolimata inflatsioonist ja majanduslikest keerukustest on president Karise sõnul Moldova rahvas näidanud vankumatut toetust ukrainlastele, pakkudes humanitaarabi ja võttes vastu põgenikke. „See solidaarsus näitab Moldova lahkust ja sügavat pühendumust piirkondlikule stabiilsusele ning Euroopa demokraatlikele väärtustele,“ rõhutas ta.

See solidaarsus näitab Moldova lahkust ja sügavat pühendumust piirkondlikule stabiilsusele ning Euroopa demokraatlikele väärtustele.

Eesti seisab president Karise sõnul Moldovaga kindlalt EL-iga liitumise teekonnal, olles toeks jätkuvatele jõupingutustele demokraatia, õigusriigi põhimõtete ja hea valitsemistava tugevdamisel, mis on EL-i liikmesuse peamised eeldused. „Kasutage seda imelist pöördelist hetke, et joonduda väärtustega, mis avavad ukse Euroopasse,“ lausus Eesti riigipea.

Head Uudised GoodNews