1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Loodusmuuseumi seenenäitus teeb tuttavaks ligi 150 seeneliigiga
Eesti Loodusmuuseumi seenenäitus teeb tuttavaks ligi 150 seeneliigiga

Eesti Loodusmuuseumi seenenäitus teeb tuttavaks ligi 150 seeneliigiga

Eesti Loodusmuuseumis avati järjekorras 62. seenenäitus, kus saab tuttavaks Eesti metsades kasvavate seeneliikidega: nii söödavate, mittesöödavate kui mürgistega. Enne metsaminekut tasub kindlasti näituselt läbi tulla, et teadmisi värskendada ning loodusmuuseumi eksperdid on rõõmuga valmis aitama ka pärast seenelkäiku liike tuvastama.

Foto: Arno Mikkor

„Kui teha midagi nii palju kordi nagu seda on juba 62, võiks ju arvata, et rada on niivõrd tugevalt sisse tallatud ja selle näituse võiks ära teha unepealt,“ ütles avamisel direktori asetäitja Egle Hecht. „Ehkki osati – väikses osas – see väide vastabki tõele, siis lõpuni päris nii see ei ole. Kui siin kuu aega tagasi ka lähikaudsed metsad pakkusid ohtralt seeni, siis viimased nädalad on olnud pigem vihmavaesed ja nii oli meie meeskond veel teisipäeval pisut ärevil, et mis metsadel meile pakkuda on.“

Õnneks näeb näitusel, et mureks suurt põhjust polnud – lauad on lookas erinevatest seeneliikidest, keda on hetkel väljas ligi 150. See arv võib aga lähipäevadel suureneda, kuna ilmad on soodsad ning seenenäitust värskendatakse üle päeva.

Foto: Arno Mikkor

Näituse korraldamist ei tee Hechti sõnul lihtsamaks ka asjaolu, et muuseumipere tahab igal aastal end ületada ning teha asja veelgi paremini. Sel korral on värskendatud koostöös agentuuriga Pult näituse visuaale ning toodud juurde tegevusi mõeldes väikestele külastajatele. „Uudne on sel korral ka see, kuidas me olema panustanud vabatahtlike ja seenekogukonna kaasamisele,“ tõi Hecht veel välja, et sel korral on näituse korraldamisega seotud veel laiem ring inimesi kui tavaliselt. Näituse atmosfääri loomisel lõi käed külge RMK ning seentele pakuvad seltsi riigimetsast toodud kuuse- ja männiistikud.

  • Eesti Loodusmuuseumi 62. seenenäitus on avatud 22. septembrini.
  • Muuseum on lahti iga päev 10-18.
  • Praegu on käimas ka Terviseameti mürgistusteabekeskuse kampaania „Kui kahtled, ära korja!“.
  • Sellega seoses kutsume teid kõiki enne metsaminekut seenenäitusele, et selgeks teha või meelde tuletada, millised on söödavad, mittesöödavad ja millised on mürgised seeneliigid. Neist viimased jäta metsa ja korja ainult neid seeni, mille söödavuses oled kindel!
Head Uudised GoodNews