1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Päästeliit Islandil: vabatahtlikud on kriisides asendamatu tugi
Päästeliit Islandil: vabatahtlikud on kriisides asendamatu tugi

Päästeliit Islandil: vabatahtlikud on kriisides asendamatu tugi

Päästeliidu tehnilise pääste üksuse liikmed naasid äsja Islandi kolleegide juurest, kus õpiti päästmist keerulistes tingimustes.

Nordplus projekti raames viibisid kümme Päästeliidu tehnilise pääste üksuse liiget Islandil õppustel vabatahtlike päästjatega Slysavarnafélagið Landsbjörgist (ICE-SAR), kes on kogenud nööri- ja varingupääste valdkondades ning massilise evakuatsiooni juhtimises.

Foto: Päästeliit

Eesti vabatahtlikud tutvusid sidevahenditega päästetöödel, rasketest tingimustest päästmist, liustlikel jäistes tingimustes päästmist ning Vestmannaeyjari saarel Islandi merepääste korraldusega. Lisaks, said õppurid ülevaate Islandi päästetöö korraldusest.

Eesti vabatahtlikud tutvusid sidevahenditega päästetöödel, rasketest tingimustest päästmist, liustlikel jäistes tingimustes päästmist ning Vestmannaeyjari saarel Islandi merepääste korraldusega.

Üksuse liikmetel oli võimalus külastada Grindaviki, kus veel mõned kuud tagasi elas ligi 3000 inimest, kuid pärast seal toimunud vulkaanilist tegevust evakueeriti terve linn. Kummituslinnas said eestlased ülevaate Grindaviki sündmusest, evakuatsioonist ning tegevustest, kuidas kriisist väljuti ning tänaseni tagajärgi likvideeritakse.

Foto: Päästeliit

Projektis osalenud vabatahtliku päästja Laura Killandi sõnul oli märkimisväärne näha islandlaste kombineeritud lihtsust ja ühtsust kriisidega toimetulemisel. “Grindavikis tutvusime, kuidas kriisi olukorras koonduvad Islandi vabatahtlikud, politsei, kiirabi ja tuletõrjujad. Hämmastav oli näha, kuidas riik hindab vabatahtlikke päästjaid ja oskab neid rakendada nii, et kogukond saaks kiiresti ja efektiivselt kriisi keskelt päästetud,“ sõnas Killandi.

Hämmastav oli näha, kuidas riik hindab vabatahtlikke päästjaid ja oskab neid rakendada nii, et kogukond saaks kiiresti ja efektiivselt kriisi keskelt päästetud.

„Islandlased mõistavad, et loodusjõudude vastu ei saa, aga sa saad nendega käitumiseks valmis olla, seega on eesmärk kõigil üks – nad teevad endast kõik oleneva, et inimelud kriisis päästa ning siis olukorrast õppida ja sellest järgmisel korral koostöös paremini välja tulla,“ lisas Killandi.

Foto: Päästeliit

Islandi ja Eesti vabatahtlikud päästjad osalevad Nordplus kogemusrände projektis, mille eesmärk on vahetada teadmisi ja oskuseid erinevatel päästeteemadel. Augustis külastas Eestit kümme Islandi vabatahtlikku, kes läbisid Päästeliidu käe all metsa- ja maastikutulekahjude koolituse.

  • Päästeliit ühendab ja esindab Eestis päästealal vabatahtlikult tegutsevaid ühinguid.
  • Päästeliidu 124-liikme hulgas on ühingud, mis tegelevad tuletõrjumise, merepäästega, veepäästekoerte, inimeste otsingutega, ennetustööga ja paljude teiste päästevaldkondadega.
  • Slysavarnafélagið Landsbjörg on Islandi suurim vabatahtlikest koosnev organisatsioon, mis ühendab Islandil vabatahtlikult päästealal tegutsevaid ühinguid, kokku üle 4500 inimese.
Head Uudised GoodNews