1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TÜDRUKUD VÕTAVAD ÜLE I Rahvusvahelisel tüdrukute päeval saab 60 neidu töövarjutada Eesti naistest tippjuhte
TÜDRUKUD VÕTAVAD ÜLE I Rahvusvahelisel tüdrukute päeval saab 60 neidu töövarjutada Eesti naistest tippjuhte

TÜDRUKUD VÕTAVAD ÜLE I Rahvusvahelisel tüdrukute päeval saab 60 neidu töövarjutada Eesti naistest tippjuhte

Täna algab kandideerimine tüdrukute töövarjupäevale. Tüdrukuid ja tippjuhtidest naisi ühendav töövarjupäev toimub Eestis esimest korda rahvusvahelisel tüdrukute päeval, 11. oktoobril. Ürituse eesmärk on innustada tüdrukuid võtma juhi positsiooni, pöörata tähelepanu sooga seotud klaaslagedele Eesti tippjuhtimises ning murda soolisi stereotüüpe. Kandideerima on oodatud 9. klassi, gümnaasiumi- ja kutsekoolineiud üle Eesti, kellest ligi 60 saavad töövarjutada erinevate valdkondade naisjuhte ministritest erasektori tipptegijateni.

Ürituse eesmärk on innustada tüdrukuid võtma juhi positsiooni, pöörata tähelepanu sooga seotud klaaslagedele Eesti tippjuhtimises ning murda soolisi stereotüüpe.

Tüdrukute töövarjupäeva korraldavad Junior Achievement (JA), Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium (MKM) ja Miltton New Nordics. JA on töövarjupäevi korraldanud juba mitukümmend aastat. Tänavu toimub traditsioonilisele töövarjupäeva kõrval esmakordselt vaid tüdrukutele mõeldud päev #tüdrukudvõtavadüle.

Foto: Freepik

“Ehkki PISA kahe aasta taguse uuringu kohaselt näeb 75 protsenti 15-aastastest tüdrukutest end 30-aastasena töötamas tippspetsialisti või juhina, on tööturu reaalsus kahjuks teistsugune. Eestis jõuavad naised tippjuhi rolli ikka veel liiga harva,” rääkis JA Eesti tegevjuht Kersti Loor. “Tüdrukutele suunatud töövarjupäevaga soovime sellele teemale tähelepanu tõmmata ja aidata kaasa sooliste stereotüüpide murdmisele, andes tüdrukutele võimaluse kogeda juhi argipäeva.” JA juht lisas, et algatusega on liitunud ligi 60 naisjuhti väga erinevatest valdkondadest: “Saime palju positiivset vastukaja, mis viitab sellele, et ka tippjuhi rolli jõudnud naised tunnetavad stereotüüpide mõju ja on valmis isikliku eeskujuga tüdrukuid innustama.”

Tüdrukutele suunatud töövarjupäevaga soovime sellele teemale tähelepanu tõmmata ja aidata kaasa sooliste stereotüüpide murdmisele, andes tüdrukutele võimaluse kogeda juhi argipäeva.

Just selliste eeskujude tähtsust toob välja ka algatuses kaasa lööv Rimi Eesti juht Kristel Mets. ”Mida sagedamini näeme naisi juhirollis, seda vähem tundub see olevat midagi ebaharilikku. Teen kaasa, sest usun, et olles eeskujuks ja näidates juhielu erinevaid tahkusid, suurendame tüdrukutes eneseusku. Samuti pean oluliseks seda, et suuname noori soolisi stereotüüpe teadvustama, sest nii aitame neid ka murda. Klaaslage on lihtsam lõhkuda siis, kui sa tead, et see on olemas ja oskad seda tähele panna. Tüdrukute kõrval peaksid seda teadvustama ka poisid,” toonitas ta.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi tööala asekantsleri Ulla Saare sõnul on naiste esindatus juhtide seas valdkonniti erinev: kui valitsuses täidavad praegu poole ministrikohtadest naised ja avaliku teenistuse tippjuhtide seas on naiste osakaal kasvanud 40 protsendini, siis paljude suure majandusliku ja ühiskondliku mõjuga organisatsioonide juhtkondades on naisi vähe – näiteks riigiettevõtete nõukogudes 28 ja börsiettevõtete juhtkondades kõigest 10 protsenti. “Kuna naised moodustavad poole ühiskonnast, peaksid nad olema meestega võrdselt esindatud kõikjal, kus otsuseid tehakse, alates poliitikast kuni ettevõteteni. Tüdrukute töövarjupäev annab võimaluse innustada organisatsioone soolisele tasakaalule tähelepanu pöörama, teisalt aga toetab tüdrukute ambitsiooni end juhina näha ja teostada,” märkis Saar, kes osaleb ka ise algatuses varjutatavana.

Kuna naised moodustavad poole ühiskonnast, peaksid nad olema meestega võrdselt esindatud kõikjal, kus otsuseid tehakse, alates poliitikast kuni ettevõteteni.

Töövarjupäeval on üheks varjutatavaks ka Inission Tallinna tegevjuht ja soojusenergeetika doktor Nadežda Dementjeva, kes jagas oma kogemust töötamisest valdkonnas, kus ajalooliselt tegutsevad valdavalt mehed. “Kui alustasin oma karjääri soojusenergeetikas, oli seal naisi peaaegu olematu arv. Tänaseks on olukord palju parem: umbes 20% töötajatest on naised,” märkis ta. Dementjeva, kes on alati töötanud tootmises, on kindel, et naistel on olemas kõik eelised ja tugevused, mida juhitöös vaja. “Minu kogemus näitab, et kõik on võimalik, kui oled motiveeritud, sihikindel ja naudid seda, mida teed. Julgustan tüdrukuid end proovile panema – võimalused on olemas, tuleb julgelt neist kinni haarata!”

ulgustan tüdrukuid end proovile panema – võimalused on olemas, tuleb julgelt neist kinni haarata!

Töövarjupäeva traditsioonile pani JA Eesti alguse 1998. aasta kevadel, kui klassitäis Jakob Westholmi Gümnaasiumi õpilasi varjutas ühe päeva jooksul erinevaid riigitöötajaid. Lisaks korraldab JA Eesti vilistlasorganisatsioon JA Alumni Estonia üritust “Töövarjupäeva Kroon”, mille raames saavad gümnaasiumiõpilased kandideerida erinevate tuntud Eesti tippjuhtide ja oma ala spetsialistide töövarjudeks.

Tüdrukute töövarjupäev toimub rahvusvahelisel tüdrukute päeval, mida tähistatakse 11. oktoobril. Osalema on oodatud põhikooli lõpuklasside, gümnaasiumide ja kutsekoolide neiud ja kandideerimine on avatud kuni 1. oktoobrini. Selleks tuleb valida nimekirjast välja juht, kelle töövarjuks soovitakse tulla, täita ankeet ning esitada taotlus. Varjutatavate nimekiri ja kandideerimisinfo leiab tüdrukute töövarjupäeva kodulehel.

Head Uudised GoodNews