1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. FOTOD I President Karis Tuleviku tippkohtumisel: päästa inimkond põrgust peaks olema jätkuvalt meie kõigi eesmärk
FOTOD I President Karis Tuleviku tippkohtumisel: päästa inimkond põrgust peaks olema jätkuvalt meie kõigi eesmärk

FOTOD I President Karis Tuleviku tippkohtumisel: päästa inimkond põrgust peaks olema jätkuvalt meie kõigi eesmärk

President Alar Karis rõhutas pühapäeval, 22. septembril New Yorgis ÜRO peakorteris Tuleviku tippkohtumisel, et maailmaorganisatsiooni liikmeskond peab kiirelt tegema vältimatuid muudatusi, et ÜRO suudaks tõhusamalt kaitsta rahvusvahelist rahu ja julgeolekut. „ÜRO peab muutuma organisatsiooniks, mis tagab rahu ja loob õiglasema maailma. Vaatamata Venemaa katsele nurjata tulevikuleppe vastuvõtmine, andis ÜRO liikmeskond tippkohtumisel 143 häälega märgi tugevast tahtest maailmaorganisatsiooni uuendada,“ sõnas president Karis.

Foto: Raigo Pajula, Vabariigi Presidendi Kantselei

„Kõiges, mida teeme, peavad inimõigused, põhiõigused ja rahvusvaheline õigus olema alati meie globaalse kooseksisteerimise ja koostöö keskmes. Ilma ÜRO põhikirja ja õigusriigi põhimõtete järgimiseta võib paljude tulevik kaduda,“ märkis Eesti riigipea.

Foto: Raigo Pajula, Vabariigi Presidendi Kantselei

Ta rõhutas vajadust leida rohkem koostöövõimalusi olulistes küsimustes. „Peame avama uksed kodanikuühiskonnale ja noortele, et nad saaksid osaleda meie aruteludes ja otsuste kujundamises,“ lausus president Karis. Ta kutsus ÜRO liikmeskonda tegutsema, et ületada lõhesid riikide vahel ja sees. Vabariigi President juhib esmaspäeval, 23. septembril tippkohtumise raames arutelu, mis keskendub riikidevahelise digitaalse lõhe vähendamisele.

Foto: Raigo Pajula, Vabariigi Presidendi Kantselei

Viimastel aastatel on maailm olnud Vabariigi Presidendi sõnul tunnistajaks kriiside ja konfliktide rekordiliselt kõrgele arvule. „Oleme näinud, kuidas Julgeolekunõukogu alaline liige on ÜRO põhikirja täielikult eirates alustanud brutaalset täiemahulist agressiooni suveräänse riigi vastu. See tekitab pettumust meie ühiskondades ja esitab väljakutse muutusteks,“ rääkis president Karis, rõhutades ÜRO reformivajadust.

Foto: Raigo Pajula, Vabariigi Presidendi Kantselei

Seetõttu on president Karise sõnul tulevikule keskendudes vaja alustada Julgeolekunõukogu reformimisest ning parandada vastutust ja läbipaistvust ÜRO otsustusprotsessides. „Kõik ÜRO liikmed peavad nõudma suuremat vastutust Julgeolekunõukogult, tagamaks, et keegi ei saaks end kuritegude eest kaitsta veto-kilbiga. Samuti on aeg tugevdada Peaassamblee rolli ja vastutust rahvusvahelise rahu ja julgeoleku tagamisel.“

Foto: Raigo Pajula, Vabariigi Presidendi Kantselei

Riigipea tsiteeris endist ÜRO peasekretäri Dag Hammarskjöldi, kes on öelnud: „ÜRO-d ei loodud mitte selleks, et inimkond jõuaks paradiisi, vaid selleks, et päästa see põrgust.“ “Päästa inimkond põrgust peaks olema jätkuvalt meie kõigi eesmärk, kuigi kõik seda kahjuks ei taha,” tõdes president Karis. Ta märkis, et ehkki täiuslikkust me ei saavuta, peame tagama, et päästame võimalikult palju inimesi sõjast, näljast, piinamisest ja ebaõiglusest.

Päästa inimkond põrgust peaks olema jätkuvalt meie kõigi eesmärk.

  • ÜRO Tuleviku tippkohtumine toimub New Yorgis peasekretäri António Guterrese eestvedamisel vastuseks maailmaorganisatsiooni liikmete soovile parandada globaalset koostööd ja määrata suund edasiseks ÜRO tegevuseks maailma arengu, rahu ja julgeoleku kindlustamisel.

Saksamaa ja Namiibia juhtimisel valmistati tippkohtumiseks ette tulevikulepe, mille eesmärk oli tuua ÜRO ja mitmepoolse koostöö tegevustesse vajalikku tõhusust ja usaldusväärsust, luues uue teejuhi parema, rahumeelsema ja õiglasema tuleviku poole. See annab liikmesriikidele edasised suunad multilateralismi taaselustamiseks ja ÜRO süsteemi, Julgeolekunõukogu reformimiseks ning kordab üle rahvusvahelisest õigusest, ka ÜRO hartast kinnipidamise tähtsuse. Samuti toob ära tegevused riikide arenguvõimaluste kindlustamiseks.

Head Uudised GoodNews