1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Sirje Karis ja Olena Zelenska korraldasid ÜRO-s dialoogi laste õiguste kaitsmisest ja haridusest konfliktikolletes
Sirje Karis ja Olena Zelenska korraldasid ÜRO-s dialoogi laste õiguste kaitsmisest ja haridusest konfliktikolletes

Sirje Karis ja Olena Zelenska korraldasid ÜRO-s dialoogi laste õiguste kaitsmisest ja haridusest konfliktikolletes

Eesti korraldas koostöös Ukrainaga New Yorgis ÜRO Peaassamblee avanädala raames laste õiguste kaitsmisele ja hariduse tähtsusele keskenduva kõrgetasemelise kohtumise, mille arutelu juhtisid Sirje Karis ja Ukraina presidendi abikaasa Olena Zelenska. Sirje Karis rõhutas rahvusvahelise koostöö vajalikkust laste kaitsmisel ja nende psühholoogilise heaolu tagamisel, pöörates erilist tähelepanu hariduse kättesaadavusele konfliktipiirkondades.

Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis rõhutas Eesti pühendumust laste õiguste edendamisele: „Eesti jätkab tööd laste õiguste kaitseks nii rahvusvahelistes organisatsioonides kui ka arengu- ja humanitaarabi kaudu. Iga laps peab saama elada turvalises keskkonnas, sõltumata oma elukohast.“ Ta rõhutas, et lapsed on igas relvakonfliktis kõige haavatavamad ning viitas hiljutistele ÜRO raportitele, mis toovad esile laste kannatused näiteks Sudaanis, Lähis-Idas, Afganistanis, Ukrainas ja teistes konfliktidest mõjutatud piirkondades.

Iga laps peab saama elada turvalises keskkonnas, sõltumata oma elukohast.

„Oli äärmiselt südantlõhestav näha ja kuulda, milliseid kannatusi Venemaa sõjakurjus Ukraina lastele põhjustab, jättes nad ilma põhiõigustest, juurdepääsust haridusele ja tervishoiule,“ viitas Sirje Karis oma hiljutisele visiidile Kiievisse. „Me ei saa leppida sellega, et ÜRO Julgeolekunõukogu alaline liige Venemaa jätkab sõjakuritegusid, pommitades koole, mänguväljakuid ja haiglaid. Ukraina laste süstemaatiline deporteerimine Venemaale on nende julmuste üks õigust ja õiglust laastav näide. Me ei saa rahu enne, kui need lapsed on oma peredele tagasi toodud,“ kinnitas ta.

Foto: Raigo Pajula

Lisaks toonitas Sirje Karis hariduse olulisust konfliktikolletes. „Kuna ligipääs haridusele on sõja tõttu raskendatud, tuleks leida loomingulisi viise selle kompenseerimiseks, näiteks e-õppe ja digivahendite abil,“ selgitas ta. „Haridus pole oluline ainult teadmiste jagamise seisukohalt, vaid ka selleks, et tagada lastele psühholoogiline turvatunne ja emotsionaalne vastupidavus.“

Haridus pole oluline ainult teadmiste jagamise seisukohalt, vaid ka selleks, et tagada lastele psühholoogiline turvatunne ja emotsionaalne vastupidavus.

Ta andis ülevaate ka Eesti tegevustest kooliõpilaste vaimse tervise probleemide lahendamisel. „Noorte vaimse tervise probleemid on tõusuteel ja me võtame seda probleemi tõsiselt, lastele tuleb tagada turvaline õpikeskkond,“ ütles riigipea abikaasa. Ta rääkis mitmest algatusest koolikiusamise vähendamaks ja psühholoogilise abi kättesaadavuse parandamiseks ning pidas oluliseks ka parimate kogemuste jagamist teiste riikidega.

Foto: Raigo Pajula

Kohtumisest võtsid teiste seas osa Ameerika Ühendriikide presidendi abikaasa Jill Biden, Belize esileedi Rossana Briceño, Soome presidendi abikaasa Suzanne Elizabeth Innes-Stubb, Guatemala esileedi Lucrecia Peinado, Leedu riigipea abikaasa Diana Nausėdienė, Malawi esileedi Monica Chakwera, Suriname esileedi Mellisa Santokhi-Seenacherry, Albaania peaministri abikaasa Linda Rama, Sloveenia peaministri kaaslane Tina Gaber, Armeenia peaministri abikaasa Anna Hakobyan, Mosambiigi esileedi Isaura Gonçalo Ferrão Nyusi, Fiji esileedi Filomena Katonivere, Seišellide esileedi Lina Ramkalawan, Küprose riigipea abikaasa Karsera Christodoulides, Panama riigipea abikaasa Maricel de Mulino ja Tšehhi abikaasa Eva Pavlová. Samuti osalesid Ühendkuningriigi välisminister David Lammy, Kanada välisminister Mélanie Joly, UNICEFi abipeasekretär Kitty van der Heijden ning teiste seas ka Argentiina, Lõuna-Sudaani, Seišellide ja Libeeria esindajad.

Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis osaleb ÜRO kõrgetasemelise nädala raames riigipeade abikaasade programmis. Tal on kavas osaleda ka Ameerika Ühendriikide esileedi Jill Bideni korraldatud lõunakohtumisel, Türgi presidendi abikaasa vastuvõtul ning tutvuda Fountain House’i tervisekeskuse tegevusega.

Head Uudised GoodNews