1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Siseministeerium ootab kandidaate kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku aunimetusele
Siseministeerium ootab kandidaate kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku aunimetusele

Siseministeerium ootab kandidaate kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku aunimetusele

Läheneva kodanikupäeva puhul kutsub Siseministeerium üles esitama kandidaate kodanikupäeva aumärgile ja aasta kodaniku aunimetusele. Kandidaate saab esitada kuni 20. oktoobrini Siseministeeriumi kodulehel oleva vormi kaudu.

Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul on oluline, et vaatamata nii julgeoleku kui ka majanduse mõttes keerulistele aegadele suudaksime ühiskonnas säilitada ja ehitada ühtsustunnet. „Tugevad kohalikud kogukonnad ja nende eestvedajad loovad oma tegevusega kindlustunnet, mis pakub nii otsest kui ka emotsionaalset tugivõrgustikku keerulistel aegadel. Ühistegevus kogukondade tasandil toetab ühiskonda tervikuna, sest sellega luuakse ühtsustunnet ja solidaarsust,“ ütleb siseminister Lauri Läänemets.

Tugevad kohalikud kogukonnad ja nende eestvedajad loovad oma tegevusega kindlustunnet, mis pakub nii otsest kui ka emotsionaalset tugivõrgustikku keerulistel aegadel.

„Mitmekesised kogukonnad, kus kõigil on võimalus panustada ning olla osa Eesti ühiskonnast, on paremini valmis nii igapäevaseks toimetulekuks ühiskondlike, sotsiaalsete ja majanduslike väljakutsetega, aga kindlasti võimekamad ja vastupidavamad ka keerulisematel aegadel ja kasvõi kriisiolukorras. Seetõttu kutsume esitama kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku aunimetuse konkursile aktiivseid kodanikke, kes oma panuse või eeskujuga on mistahes eluvaldkonnas andnud panuse meie ühiskonna heaolusse. Neid, kes oma tegemistega ühendavad kogukondi, loovad turvatunnet või aitavad lahendada mingit olulist probleemi,“ lisas Läänemets.

Kutsume esitama kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku aunimetuse konkursile aktiivseid kodanikke, kes oma panuse või eeskujuga on mistahes eluvaldkonnas andnud panuse meie ühiskonna heaolusse.

Varasematel aastatel aumärgi saanud inimesed on panustanud nii oma kodukanti, kui ka Eestis laiemalt. „Kõik varasemalt tunnustatud on ühiskondlikult aktiivsed, märkavad ühiskonna murekohti ning soovivad oma vaba aja ja tööga kogukondade ning Eesti elu tervikuna paremaks muuta,“ ütleb siseminister Läänemets varasemate aastate aumärgi saajate kohta.

Alates 1998. aastast tunnustab Siseministeerium kodanikupäeva aumärgiga tegusaid ja hoolivaid inimesi, kes panustavad ühiskonda. Aumärk võidakse anda kodanikukohuse silmapaistvalt hea täitmise eest kodanikuhariduse edendamise, vastutustundliku ühiskonnaellu panustamise või kodanikuteadvuse suurendamise eest ühiskonnas.

Aumärk antakse kuni 15 Eesti kodanikule igal aastal seoses Eesti Vabariigi kodanike dokumenteerimise aastapäevaga 26. novembril.

Siseministeerium annab lisaks kodanikupäeva aumärkidele välja ka aasta kodaniku aunimetuse. Aunimetus on tunnustus ühele Eesti Vabariigi kodanikule, kelle käitumine ja tegevus ühiskonna heaolusse ja arengusse mistahes eluvaldkonnas on laiemalt silma paistnud, teistele eeskujuks ning kutsunud esile teadlikkust kodanikuks olemise väärtusest ja tähtsusest.

Aunimetus on tunnustus ühele Eesti Vabariigi kodanikule, kelle käitumine ja tegevus ühiskonna heaolusse ja arengusse mistahes eluvaldkonnas on laiemalt silma paistnud, teistele eeskujuks ning kutsunud esile teadlikkust kodanikuks olemise väärtusest ja tähtsusest.

Kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku aunimetuse kandidaate saavad esitada nii üksikisikud kui ka organisatsioonid. Kandidaate saab esitada kodulehe kaudu www.siseministeerium.ee/kodanikupaev kuni 20. oktoobrini. Ettepaneku tegemisel tuleb kirjeldada kandidaadi panust kohalikul või ühiskondlikul tasandil. Kõik ettepanekud vaatab läbi Siseministeeriumi juurde loodud komisjon, kuhu kuuluvad riigiasutuste ja kodanikuühenduste esindajad. Ettepanekule on oluline lisada põhjalik põhjendus, et komisjon saaks teha kaalutletud otsuse.

  • Kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku tiitli pälvinud inimesed on oodatud pidulikule kodanikupäeva tänutseremooniale 26. novembril Tallinnas.
  • Kodanikupäeva aumärgi ja aasta kodaniku aunimetuse saajate nimekirja alates 1998. aastast saab näha riigiportaalis.
Head Uudised GoodNews