1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Selgusid Tallinna aasta parimad ettevõtlusteod!
Selgusid Tallinna aasta parimad ettevõtlusteod!

Selgusid Tallinna aasta parimad ettevõtlusteod!

Lennusadamas toimunud Tallinna ettevõtlusauhindade galal kuulutati välja selle aasta parim arendusprojekt, koostööprojekt, särav startija, turismitegu, töökohtade looja, tulevikulahendus ja ringmajandusedendaja. Anti välja ka auhinnad parimatele rakenduslikele teadustöödele.

Hindamiskomisjoni esimehe, ettevõtluse valdkonna abilinnapea Margot Roose sõnul on Tallinna ettevõtlusauhindadega pärjatud ettevõtted linna jaoks olulised suunanäitajad värskete ideede, linlastele loodavate töövõimaluste ja nutikate lahenduste poolest. „Tallinna ettevõtluskonkursi võitjad on oma valdkonna visionäärid, avaldavad positiivset mõju linna ettevõtluskeskkonna arengule ja lisavad väärtust turismisihtkohana,“ sõnas Roose.

Tallinna ettevõtluskonkursi võitjad on oma valdkonna visionäärid, avaldavad positiivset mõju linna ettevõtluskeskkonna arengule ja lisavad väärtust turismisihtkohana.

2024. aasta Tallinna ettevõtlusauhindade võitjad seitsmes põhikategoorias on järgmised algatused ja ettevõtted.

Arendusprojekt 2024: ravimitehas, arendaja Pharmapark OÜ

Eesti-Hollandi ühisettevõte PharmaPark avas tänavu Tallinnas Euroopa ühe suurima veterinaarravimite tehase. Kaasaegne tootmistehas kogupinnaga 21 000 m2 vastab uusimatele farmaatsiatööstuse standarditele, keskendudes ökonoomsetele siselogistika lahendustele ja energiatõhususele. Projekti maksumus on 50 miljonit eurot.

Koostööprojekt 2024: eemaldatava jäämurdja vööri arendus, Bifrost Tug Estonia OÜ

Norra päritolu ettevõte Bifrost Tug Estonia sai alguse eesmärgiga arendada ja katsetada uut jäämurdjat just Eesti vetes. Tootearenduslikus koostöös ettevõtetega Bifrost Tug AS, Karmsund Group AS, Sjotun Holding AS ja Tallinna Tehnikaülikooliga testiti Läänemere karmides tingimustes uuenduslikku eemaldatava jäämurdja vööri vastupidavust.

Turismitegu 2024: näitus „Mystery of Banksy – A Genius Mind“, POCO SA

Banksy hittnäitus tõi Tallinna üle 200 kunstiteose, andes külastajatele võimaluse näha maailmakuulsa graffiti- ja maalikunstniku geniaalsust. Näitus aitas Tallinnal tõsta oma kuvandit turismikaardil, meelitades siia nii kunstihuvilisi kui ka rahvusvahelisi külastajaid. Lisaks toetas näitus kohalikke ettevõtjaid ja kinnitas kultuuriprojektide olulist mõju.

Töökohtade looja 2024: Wise Payments Limited Eesti filiaal

Ükssarviku staatuses olev globaalse haardega finantstehnoloogia ettevõte Wise pakub rahvusvahelisi makselahendusi ja rahavoogude haldamist üksikisikutele ja ettevõtetele. Meeskonna jätkuv kasv peegeldab ettevõtte tooteportfelli laienemist ja turgude lisandumist. Viimase aasta jooksul on Wise loonud Tallinnas 98 uut töökohta.

Ringmajanduse edendaja 2024: Jolos OÜ, jätkusuutlike ürituste korraldus

Ürituste korraldamine ehk paljude inimeste ühte kohta kokku toomine ei ole oma olemuselt jätkusuutlik, seda enam peab jälgima jäetavat jalajälge. Lisaks oma põhiteenusele ürituste korraldamisel pakub ettevõte Jolos uuenduslikku keskkonnamõju mõõtmise teenust, mis sisaldab põhjalikku analüüsi ja raportit kestlikkuse parendamiseks. Oma kontseptuaalse lähenemise ja koolituste kaudu on ettevõte avaldanud suurt mõju nii Eesti kui ka rahvusvaheliste ürituste sektoris.

Särav startija 2024: äio tech OÜ

äio tech OÜ on biotehnoloogia startup, kes arendab põllumajanduse ja puidutööstuse jääkidest toidulauakõlbulikke rasvu ja õlisid, vähendades seejuures loodusressursside raiskamist. Ettevõtte unikaalsus peitub täppisfermentatsiooni tehnoloogia ja kõrvalsaaduste kasutamisel. Lisaks uudsele ärimudelile iseloomustab globaalse haardega ettevõtte arengut kiire käibe kasv ja lisandväärtus, aga ka edukus riskikapitali kaasamisel.

Tulevikulahendus 2024: telehaptilise tehnoloogia arendus pimedatele, Seventh Sense OÜ

7Sense on Eesti iduettevõte, mis arendab kõrge eraldusvõimega telehaptilist nägemist, mis võimaldab pimedatel tunnetada ümbritsevat keskkonda puudutuste kaudu. Tehnoloogia abil muudetakse nägemispuudega inimestele liikumine ohutumaks, vältides kokkupõrkeid teiste inimeste, sõidukite ja kõrgemate objektidega.

Ettevõtluskonkursi põhikategooriatesse esitati tänavu 66 kandidaati, nominentide hulka valiti nende seast 23 algatust.

Rakenduslike teadustööde eriauhinnad 2024 anti välja järgmiselt:

Eriauhind koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga: hoone energiatõhususe ja sisekliima audit – DigiAudit, liginullenergiahoonete uurimisrühma kaasprofessor tenuuris Martin Thalfeldt

DigiAudit pakub hoonete energiatõhususe ja sisekliima auditeerimise lahendust, võimaldades seeläbi hoonete energiakasutuse analüüside automatiseerimist ja reaalajas koostatavaid energiamärgiseid. FinEst Targa Linna Tippkeskuse pilootprogrammi raames teadlaste poolt väljatöötatud lahendus on koostöös Eesti ettevõtetega Thinnect ja R8 Technologies jõudnud turule ja klientideni üle maailma.

Eriauhind koostöös Tallinna Ülikooliga: päeva-, öö- ja silmakreemi retseptiarendus ettevõttele Nogel Organics OÜ – Mari-Liis Leinus ja Maria Martšenko

Teadustöö eesmärgiks oli laiendada looduskosmeetikaettevõtte Nogel Organics’i kodumaisel nõgeseekstraktil põhinevat looduskosmeetika tootesarja kolme uue tootega. Ainulaadse koostisega teaduspõhiselt arendatud, tõestatud toimega ja dermatoloogiliselt testitud kõrge kvaliteediga tooted on käesoleva aasta algul jõudnud ka turule.

Eriauhind koostöös Tallinna Kunstiakadeemiaga: riigieelarve töölaud 2.0 – Mariann Hendrikson ja Helen Bender

Digitootedisaini eriala tudengite teadustöö keskendus riigieelarve visualiseerimise kasutajamugavuse parandamisele. Testitud prototüübi põhjal loob Rahandusministeerium juba sügisel uue ja parendatud riigieelarve visualiseerimise töölaua Tableau keskkonda. Tegemist on EKA esimese teadusarenduskoostööga, mille raames rakendatakse disaini avaliku sektori finantsinfo kasutajakogemuse parandamiseks.

Eriauhind koostöös Sihtasutusega Eesti Rakenduskõrgkoolid: laserskanneeriva mõõteseadme prototüübi arendus – Viljo Marrandi, Tallinna Tehnikakõrgkool

Teadustöö põhines töö autori praktilisel vajadusel arendada oma ettevõttes valmiva tootmisliini koosseisus olevale treipingile täiendav kontaktivaba mõõteseade, mis vähendaks kvaliteedikontrollile kuluvat aega ja praagi tekkimist. Valminud prototüüp on aluseks ettevõtte vajadustele vastava toimiva lõpptoote väljaarendamiseks.

GALERII: ALEKSANDR GUŽOV

Head Uudised GoodNews