1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Üleeuroopalisel tehisintellekti ideevõistlusel valiti Eesti tüdrukute idee kolme parima hulka!
Üleeuroopalisel tehisintellekti ideevõistlusel valiti Eesti tüdrukute idee kolme parima hulka!

Üleeuroopalisel tehisintellekti ideevõistlusel valiti Eesti tüdrukute idee kolme parima hulka!

Üleeuroopalisel tehisintellekti ideevõistlusel „Girls go circular“ valiti Eesti tüdrukute idee 26 riigi seast kolme parima hulka ning neiud sõidavad 10. oktoobril Budapesti foorumile Eestit esindama.

„Tüdrukud on näinud tohutult vaeva ning panustanud väga aktuaalse probleemi parandamisesse. Seda näitab ka finaali pääsemine – kuna foorumile esitati kõigi riikide parimad ideed, millest igaüks väärinuks finaalikohta, on eriti uhke tunne, et Eesti on kolme parima seas,“ rõõmustas Junior Achievement tegevjuht Kersti Loor.

Tüdrukud on näinud tohutult vaeva ning panustanud väga aktuaalse probleemi parandamisesse.

Tänavuse aasta „Girls go circular“ programmi raames tuli osalejatel välja pakkuda soolist ebavõrdust vähendava tehisintellekti idee. Eesti noorte poolt välja pakutud ideedest osutus parimaks Audentese Rahvusvahelise Gümnaasiumi ja Tallinna Humanitaargümnaasiumi tüdrukute tiim SMEEQ, mille liikmed pakkusid välja spordimeedia ekvalaiseri lahenduse, mille eesmärk on spordimeediat tasakaalustada.

Foto: Freepik

„Me olime lapsepõlves ise kõik tihedalt spordiga seotud, kuid omavahel arutledes tõdesime, et kellelgi meist ei olnud naissportlastest iidoleid ning ilmselt seetõttu ei olnud meil ka piisavalt motivatsiooni, et end spordivaldkonnas tõestada. Sellest ajendatuna mõtlesimegi lähemalt uurida, kuidas naissportlasi meedias kajastatakse ning sealt koorus välja meie spordimeedia ekvalaiseri idee,“ selgitas tiimiliige Arina Sljusar.

SMEEQi eesmärgiks on tagada spordiuudiste kajastamisel mees- ja naissportlastele võrdne kajastatus, sest kuigi naissportlesed moodustavad kõigist spordimaailma tegelastest ligi 40%, saavad praegusel hetkel nemad kõigist meediakajastustest endale vaid 4%.

Foto: Freepik

„Viisime läbi väikese uurimuse ja avastasime, et naissportlasi kajastatakse meedias väga vähe ning sageli rõhutavad kajastused just naiste välimust, mitte nende tulemusi ja saavutusi,“ tõdes Sljusar. Tema sõnul on neidude poolt loodud lahenduse eesmärgiks muuta ühiskonnas arusaamu, tagada nais- ja meessportlastele võrdne meediakajastus ning inspireerida seeläbi tulevasi naissportlasi.

Tiimiliikmed Arina Sljusar, Veroonika Medjantseva ja Olesja Tkatšova sõnul finaali jõudmist ette näha ei osanud. „See oli meie jaoks väga suur üllatus – juba see, et me Eestist parimad olime, oli ootamatu, kuid finaalvõistlusele jõudmisest ei osanud me unistadagi,“ nendib Sljusar.

Praegusel hetkel on tüdrukutel käimas suured ettevalmistused, et Budapesti foorumil Eestit vääriliselt esindada. Iganädalaselt harjutatakse ettekandele tulevat kõnet ja lihvitakse esinemisoskusi. Neiud asuvad Budapesti foorumil Eestit esindama juba 10. oktoobril.

„Girls go circular“ on Euroopa Liidu poolt rahastatud haridusprojekt, mis on suunatud tüdrukutele vanuses 14-19 eluaastat. Projekti eesmärgiks on suurendada õpilaste teadmisi ringmajandusest ja sammudest, mida ettevõtted ringmajanduse suunas astuvad ning anda võimalus oma digi- ja ettevõtlusoskuste täiendamiseks ja ühiskonna ning keskkonnaga seotud katsumustele lahenduste leidmiseks.

Õppeprogramm on loodud eesmärgiga suurendada tüdrukute huvi STEM ja IKT valdkonna vastu, kuid programmist osa saama on oodatud ka noormehed. Programmi läbinud saavad lisaks suurele kogemuspagasile ja teadmistele ka vastava sertifikaadi.

Head Uudised GoodNews