1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ansambel RÜÜT viis Pärimusmuusika Lõikuspeolt koju kolm Etnokulpi!
Ansambel RÜÜT viis Pärimusmuusika Lõikuspeolt koju kolm Etnokulpi!

Ansambel RÜÜT viis Pärimusmuusika Lõikuspeolt koju kolm Etnokulpi!

Reede õhtul noppis Viljandi Pärimusmuusika Aidas pikima aplausi ja suurima tunnustuse ansambel RÜÜT, kes viis koju kolm Etnokulpi. Ansambel hääletati parimaks aasta artisti, aasta albumi ja aasta uusfolk artisti kategooriates.

Aasta looks kuulutati MandoTrio laul “Kui Peetrilinnas”. Aasta debüütalbumi preemia pälvis 6hunesseq, albumi “ma olen maa peal v66ras” eest. Aasta eheda pärimusmuusika kulp anti üle Kirbla triole, albumi “Lükata-tõmmata, hargiga-roobiga” eest. Aasta muusikuks tunnistati Katariina Tirmaste. Kõik tänavused laureaadid võitsid Etnokulbi esimest korda.

Foto;: Martin Kosseson / Eesti Pärimusmuusika Keskus

Aasta debüütalbumi, eheda pärimusmuusika, uusfolk artisti ja muusiku valimisel osalenud erialaspetsialistide žürii tõi laureaatide puhul välja, et 6hunesseq köidab oma debüütalbumi ainulaadse kontseptsiooni, uuendusliku kõla ning murdekeele ajatu ja väärika olekuga. RÜÜT kerkib teiste uusfolgi artistide hulgast esile pärimuspillide kõlamaailma avardamise ja helikeele küpsuse poolest. Pärimusmuusik Katariina Tirmaste suudab oma esitustega kuulajate ette maalida kujutluspildid, mis voolavad silme ees nagu elavad filmikaadrid. Kirbla trio näitab aga, kuidas ühe eheda pillimehe muusikast võib välja võluda kaasahaaravalt tantsulise koosluse, kus iga liikme pillikäsitlus ja tunnetus on nii meisterlik, et muusika lennutab kuulajad maast lahti.

  • Žürii valis nominendid 23 albumi ja 21 singli hulgast, mis ilmusid vahemikus 1. august 2023 – 31. juuli 2024.
  • Laureaadid selgusid nominentide hulgast avaliku publikuhääletuse käigus, millest võttis osa 2242 inimest. Välja anti ka kaks eriauhinda.

R2 erikulbi laureaadi valis välja Raadio 2 toimetus, auhinna sai Kanadas elav eesti muusik Erik Laar, kelle tänusõnad luges saalis viibinud publikule ette peatoimetaja Margus Kamlat. Eesti Pärimusmuusika Keskuse erikulbi omanikuks sai aga 20 aastat Klassikaraadios iganädalast raadiosaadet “Folgialbum” eest vedanud Liina Vainumetsa. Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja Tarmo Noormaa märkis auhinna väljakuulutamisel, et erikulp läheb ajakirjanikule, kelle hoole all on saade, mis on praegu ainuke pärimusmuusikale pühendatud saade ERR erinevates kanalites. “Folgialbumist on läbi käinud kümneid, kui mitte sadu pärimusmuusikuid, kellele kõigile ta on andnud võimaluse oma muusikat ja plaate tutvustada. See iganädalane saade tähistab kuu aja pärast, 5. novembril, oma kahekümnendat eetriaastat,” tunnustas Noormaa.

Eesti Pärimusmuusika Keskus andis sel aastal auhinda Etnokulp välja 16. korda. Etnokulbi traditsioon sai alguse 2009. aastal, mil tunnustati artiste 2008. aastal saavutatud tulemuste eest.

Etnokulp 2024 laureaadid:

  • Aasta debüütalbum: 6hunesseq – “ma olen maa peal v66ras”
  • Aasta ehe pärimusmuusika: Kirbla trio – “Lükata-tõmmata, hargiga-roobiga”
  • Aasta uusfolk artist: RÜÜT – “Kiriküüt”
  • Aasta muusik: Katariina Tirmaste
  • Aasta lugu: MandoTrio – “Kui Peetrilinnas”
  • Aasta album: RÜÜT – “Kiriküüt”
  • Aasta artist: RÜÜT
  • R2 erikulp: Erik Laar
  • Eesti Pärimusmuusika Keskuse erikulp: Liina Vainumetsa

GALERII: MARTIN KOSSESON

Joanna Koovit Head sõnad on inimese hingele tõeline palsam. Uudiseid on igasuguseid, aga head on just need, mis panevad silma särama, annavad lootust ning kannavad sind julgelt edasi – teades, et headus on päriselt maailmas olemas!
Hea sõna muudab maailma.