1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. TÜDRUKUD VÕTAVAD ÜLE I Täna toimub tüdrukutele mõeldud töövarjupäev
TÜDRUKUD VÕTAVAD ÜLE I Täna toimub tüdrukutele mõeldud töövarjupäev

TÜDRUKUD VÕTAVAD ÜLE I Täna toimub tüdrukutele mõeldud töövarjupäev

64 üldhariduskooli, gümnaasiumi ja kutsekooli õpilast saavad võimaluse veeta tööpäev varjuna erinevate valdkondade naistippjuhtide kõrval – alates ministritest ja tippametnikest kuni ettevõtete ja kodanikuühenduste juhtideni. Töövarjupäeva eesmärgiks on pakkuda positiivseid eeskujusid, mis innustaksid tüdrukuid nägema end tulevikus juhipositsioonidel, ning juhtida tähelepanu soolistele stereotüüpidele ja klaaslagedele Eesti tippjuhtimises.

Töövarjupäeva eesmärgiks on pakkuda positiivseid eeskujusid, mis innustaksid tüdrukuid nägema end tulevikus juhipositsioonidel, ning juhtida tähelepanu soolistele stereotüüpidele ja klaaslagedele Eesti tippjuhtimises.

Ürituse peakorraldaja, Junior Achievement Eesti juht Kersti Loor ütles, et esimene ainult tüdrukutele mõeldud töövarjupäev äratas suurt huvi. “Algatusega liitus üle 60 eduka naistippjuhi ning ligi 1500 koolitüdrukut tundis kandideerimise vastu huvi. Usume, et tüdrukute töövarjupäevast saab tore traditsioon, mis toob järgmisel aastal kokku veel rohkem tüdrukuid ja naisi, kes saavad olla teineteisele inspiratsiooniks.”

Foto: Freepik

Tüdrukute töövarjupäeva idee sai alguse soovist juhtida tähelepanu soolise ebavõrdsuse probleemile Eesti tippjuhtide seas. Kuigi naiste ja meeste osakaal tööturul on peaaegu võrdne, jõuab tippjuhtkonda siiski palju vähem naisi. Naisjuhtide töövarjutamine annab tüdrukutele võimaluse tutvuda tippjuhi igapäevaeluga ning saada julgust ehitada oma karjääri soolistest stereotüüpidest ja klaaslagedest hoolimata.

Naisjuhtide töövarjutamine annab tüdrukutele võimaluse tutvuda tippjuhi igapäevaeluga ning saada julgust ehitada oma karjääri soolistest stereotüüpidest ja klaaslagedest hoolimata.

Terviseminister Riina Sikkut ütles, et tüdrukute töövarjupäev aitab murda iganenud soolisi stereotüüpe ning on õpetlik nii noorele kui ka juhile. „Eestis on naisi juhtivatel kohtadel vähe ja see ei muutu iseenesest. Nii et tüdrukute töövarjupäev on ühelt poolt põnev noortele – saab lähedalt näha, mida juhi töö endast kujutab. Samas aitab töövarjutamine noori eriala- või ametivalikul ning võiks võtta maha hirme juhtival positsioonil töötamise suhtes. Lisaks on see hea kogemus ka juhile, kuidas eeskujuna innustada ja julgustada noori oma unistusi täitma,“ sõnas Sikkut.

Foto: Freepik

Algatuses kaasa löönud Rimi Eesti juht Kristel Mets tõi välja positiivsete eeskujude tähtsust. ”Mida sagedamini näeme naisi juhirollis, seda vähem tundub see olevat midagi ebaharilikku. Teen kaasa, sest usun, et eeskujuks olles ja juhielu erinevaid tahkusid näidates suurendame tüdrukutes eneseusku. Samuti pean oluliseks seda, et suuname noori soolisi stereotüüpe teadvustama, sest nii aitame neid ka murda. Klaaslage on lihtsam lõhkuda siis, kui sa tead, et see on olemas ja oskad seda tähele panna. Tüdrukute kõrval peaksid seda teadvustama ka poisid,” toonitas ta.

Mida sagedamini näeme naisi juhirollis, seda vähem tundub see olevat midagi ebaharilikku.

  • Tüdrukute töövarjupäev #tüdrukudvõtavadüle toimub täna, mil tähistatakse rahvusvahelist tüdrukute päeva, ent varjutati ka nädala teistel päevadel.
  • Töövarjutamisi toimub üle Eesti Saaremaast Narvani ning kokku osaleb 64 naisjuhti ja sama palju tütarlapsi.
  • Töövarjuks said kandideerida 9. klassi, gümnaasiumi- ja kutsekooliõpilased, kellel tuli valida nimekirjast välja juht, kelle töövarjuks sooviti tulla, täita ankeet ning kirjutada motivatsioonikiri.
  • Tüdrukute töövarjupäeva korraldasid Junior Achievement, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ja Miltton New Nordics.
Head Uudised GoodNews