1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Islandil õppustel käinud Eesti vabatahtlikud on valmis üleujutustes päästma
Islandil õppustel käinud Eesti vabatahtlikud on valmis üleujutustes päästma

Islandil õppustel käinud Eesti vabatahtlikud on valmis üleujutustes päästma

Päästeliidu tehnilise pääste üksuse liikmed naasesid äsja Islandilt õppustelt kohalike päästjatega, mille tulemusel sai Eesti juurde üksteist ainulaadse koolituse läbinud päästjat.

Nädalapikkune Päästeliidu õppereis sai alguse külastusega Vestmannaeyjari saarele, kus harjutati koostöös kohaliku tuletõrjekomando päästjatega suitsusukeldumist laeval. Teine osa koolitusprogrammist sisaldas rahvusvahelise sertifikaadi omandamist Rescue 3 koolitusel, mis keskendub päästmisele kärestikest, kiiresti voolast veest ning üleujutuste korral.

Foto: Päästeliit / Hendrik Tali

Koolituse käigus said vabatahtlikud meenutada päästeks oluliste sõlmede tegemist ning õppida juurde jõgedes varustuse transporti, inimeste päästmist nööriga ja ilma ning kogeda paadiga kiire vooluga vees päästmist. Õppustel osalesid vabatahtlikud päästjad Võsult, Noarootsist, Paliverest, Türilt, Karulast, Jumindast, Purtsest, Pihtlast ning Simunast.

Võsult tulnud tehnilise pääste üksuse vabatahtliku Rauno-Olavi Ruudu sõnul õpetas sisukas kogemusrände nädal, et meie vabatahtlikel on päästevaldkonnas veel palju õppida: „Islandlastelt nägin kui pühendunud saab olla vabatahtlikule tegevusele ja kui oluline osa on meeskonna koolitustel, et olla reaalsetel päästesündmustel heal tasemel,” sõnas Ruut.

Foto: Päästeliit / Hendrik Tali

Koolituse läbinud Päästeliidu juhi Piia Kallase sõnul on tegu erakordse võimalusega vabatahtlikele, kellest said kursuse läbimisel Eesti ühed esimesed päästjad, kes on läbinud kõrgema taseme üleujutustele reageerimise koolituse: “Tehnilise pääste üksus on täna valmis reageerima erinevatele sündmustele, mis on riigi juriidilisel tasandil reguleerimata. Kliimamuutuste tagajärjel on üleujutuste teke Eestis üha sagenev oht, mistõttu on koolituse läbimine osa kindlustunde tekitamisest meie kogukondadele,” sõnas Kallas.

Kliimamuutuste tagajärjel on üleujutuste teke Eestis üha sagenev oht, mistõttu on koolituse läbimine osa kindlustunde tekitamisest meie kogukondadele.

“Järjekordse rahvusvahelise koolituse läbimine annab kinnitust, et meie vabatahtlikud on oma teadmiste ja kogemustega kogukondasid, kohalikke omavalitsusi ja riiki toetama,” lisas Kallas.

Foto: Päästeliit

Eesti vabatahtlike kogemusränne Islandil koostöös Islandi vabatahtliku päästeorganisatsiooniga ICE-SAR on läbitud Erasmus+ projekti raames. Projekti käigus külastavad Eestit 2025 kevadel Islandi vabatahtlikud päästjad, kes õpivad eestlastelt sajandivanuseid teadmisi metsa- ja maastikutulekahjude kustutamisest.

  • Päästeliit ühendab ja esindab Eestis päästealal vabatahtlikult tegutsevaid ühinguid.
  • Päästeliidu üks valdkondadest on tehnilise pääste üksus, mille eesmärk on inimkannatuste leevendamine kriiside ja katastroofide keskel, olles tugi kogukondadele, kohalikele omavalitsustele ja riigile.
Head Uudised GoodNews