1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Möödunud nädalal külastas avatud koolisööklaid rekordarv lapsevanemaid
Möödunud nädalal külastas avatud koolisööklaid rekordarv lapsevanemaid

Möödunud nädalal külastas avatud koolisööklaid rekordarv lapsevanemaid

Eelmisel nädalal avas Eesti suurim koolitoitlustaja Daily juba viiendat aastat lapsevanematele ja teistele külastajatele nädalaks koolisööklate uksed. Tänavu kasutati võimalust koolisööklas lõunatada enam kui 4000 korral, mis on läbi aegade suurim külastuste arv.

Daily kaubamärgi all tegutseva Baltic Restaurants Estonia tegevjuhi Aaro Lode sõnul on avatud koolisööklate nädal ellu kutsutud selleks, et lapsevanemad aga ka ettevõtjad, poliitikud ja ametnikud saaksid võimaluse tulla ja näha, millist koolitoitu lastele koolisööklas pakutakse.

“Lapsevanemate suhtumine ja arvamus koolitoidust põhineb tihti nende enda paarikümne aasta tagustel mälestustel. Läbi avatud uste saame kõigil huvilistele pakkuda võimalust tulla ja näha kaasaegset koolisööklat ja maitsta toitu, mida igapäevaselt õpiastele pakutakse,” rääkis Lode.

Foto: Freepik

Samuti julgustas Aaro Lode kõiki teisi koole, kus Daily koolitoitu ei paku, algatusest osa võtma ning oma koolisöökla uksi tulevikus lapsevanematele avama. „See, millist koolitoitu soovime oma lastele pakkuda, vajab ühiskonnas suuremat kõlapinda. Riiklik toetus on täna 1 euro – see on püsinud muutumatuna aastast 2018, millele kohalikud omavalitsused lisavad täiendava toetuse, mis on piirkonniti erinev,“ selgitas Lode. „Osades piirkondades küsitakse juba täna omaosalust ka lapsevanematelt. Diskussiooni koht ongi, kas see on sotsiaalses mõttes mõistlik tendents, kus kõigil lastel ei pruugi tulevikus olla võimalust süüa sooja koolilõunat.“

Osades piirkondades küsitakse juba täna omaosalust ka lapsevanematelt. Diskussiooni koht ongi, kas see on sotsiaalses mõttes mõistlik tendents, kus kõigil lastel ei pruugi tulevikus olla võimalust süüa sooja koolilõunat.

Viis tänavu kõige enam külastatud koolisööklat asusid koolimajades üle Eesti ning nendeks olid: Rapla Kesklinna Kool, Tallinna 32. Keskkool, Keila Kool, Tartu Veeriku Kool ja Gustav Adolfi Gümnaasiumi Kotzebue õppehoone.

Keila Kooli Daily koolisöökla filiaalijuhataja Anzela Terasmaa sõnul käisid nende koolisööklas söömas nii lapsevanemad kui ka vanavanemad. Samuti oli sel aastal rohkem neid külastajaid, kes käisid lausa iga päev koolisööklas lõunal. „Saime tagasisideks, et toidud on maitsvad ning suurt tähelepanu sai meie salativalik. Pakume igapäevaselt viit erinevat salatit,“ selgitas Terasmaa. „Inimesed olid väga rahul, et said nii taskukohase hinna eest lõunatada.”

Foto: Freepik

Tallinna Saksa Gümnaasiumi Daily koolisöökla filiaalijuhataja Anna Zahharevitš rääkis, et mõni lapsevanem küsis nende käest isegi toidu retsepti. “Eriti kiideti lapsevanemate poolt möödunud nädala menüüst kikerhernepada. Samuti üllatas neid nii lai salativalik,“ märkis Zahharevitš. „Päris tihti võrdlesid lapsevanemad tänast koolitoitu sellega, mis nende ajal pakuti. Nüüd on toiduvalik oluliselt suurem.“

Võru Gümnaasiumi Daily koolisöökla juhataja Piret Proskin ütles, et külastajatele väga meeldis avatud koolisööklate mõte. Tema sõnul üllatas vanemaid, et sellise raha eest saab nii head toitu süüa. „Huvi koolisöökla külastamise vastu oli möödunus nädalal lausa nii suur, et meie juurde sõitsid inimesed spetsiaalselt lõunale isegi Tõrvast,“ märkis Proskin.

Avatud koolisööklate nädal toimus 7.-11. oktoobrini 70 koolis üle Eesti. Külastajad said portsjoni kätte koolilõuna raha eest.

Daily nime all tegutsev Baltic Restaurants Estonia AS on Eesti suurim koolitoitlustaja, kes pakub toitlustust 85 koolis ja 60 koolipuhvetis üle Eesti.

Head Uudised GoodNews