
Jaapani abielupaar armus Eestisse: Eesti disain ja maitsed vallutavad Osakat
Osaka on Jaapani suuruselt kolmas linn, kus elab üle 2,7 miljoni inimese. Linna südames tegutseb üks eriline pood ja kohvik nimega RUJA+285BLUE, mille loojaks on Jaapani abielupaar, kes kannab südames erilist kiindumust Eestisse.
Hiroyoshi ja Hitomi Iwano teekond Eesti toodete importimiseni algas ootamatult, kuid kujunes tõeliseks armastuslooks. „Alguses müüsime Rootsi ja Soome moekaupu,“ meenutasid nad. „Aga 2018. aastal korraldas üks meie sõber, kes töötab muusikaagentuuris, Jaapanis kontserdi Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamiseks. Me hakkasime teda aitama Eesti disaini tutvustamisega – ja sellest hetkest alates oleme Eestisse lihtsalt ära armunud,“ ütlesid Iwanod.

See armastus viis neid korduvalt Eestit külastama, tutvuma siinse kohaliku disaini ja toidukultuuriga, mis tõi omakorda loogilise jätku – möödunud aasta aprillis avasid nad Osakas pood-kohviku, et tuua Eesti loovus, tooted ja maitsed Jaapani inimesteni.
RUJA+285BLUE poodi sisse astudes jääb esimesena silma sisekujundus – lihtne ja skandinaavialik. Riiulitelt leiab valitud Eesti moebrände nagu Reet Aus, Kelpman Textile, Emma Leppermann, Anneli Tammik, Lentsius Design ja Maria Rästa Design.
Jaapani klientide seas on kõige populaarsem just Reet Ausi looming, tõi Hiroyoshi Iwano eraldi välja. „Selle brändi kontseptsioon on arusaadav ja selge. Disain on pilkupüüdev, kvaliteet hea ja lihtsasti kantav. See kõnetab Jaapani kliente,“ ütles ta.
Poega samas ruumides peavad Iwanod ka kohvikut, mille menüüs on kanda kinnitanud Karlova Kohv Tartust, millest kohapeal valmistatud filtrikohv ja latte on saanud klientide lemmikuks. „Jaapani klient tunneb huvi Põhjamaade röstikohvi vastu,“ selgitas Hitomi Iwano.

Samuti hindavad jaapanlased Honest Nectari kuumutamata mahemaitsetega mett, mille puhas koostis ja atraktiivne pakend on pälvinud palju tähelepanu. Lisaks müüakse Osakas Roosiku ja Kalevi šokolaade, Pühaste õlut, Jaanihanso siidrit ning Põhjala Teetalu teesid. Eesti toodete valiku toob kohale toiduagent Jaapanis.
Päevased lõunapakkumised RUJA+285BLUE kohvikus põhinevad Eesti retseptidel, pakutakse kodust isevalmistatud leiba, kooke, küpsetisi ning lihtsaid, koostisosade maitset austavaid roogasid. „Eesti köök on lihtne ja väärtustab tooraine maitset. Usume, et see sobib suurepäraselt Jaapani maitse-eelistustega,“ ütles Hitomi Iwano.
Eesti köök on lihtne ja väärtustab tooraine maitset. Usume, et see sobib suurepäraselt Jaapani maitse-eelistustega.
Lisaks oma kohvikule ja poele osaleb Eesti fännidest Jaapani abielupaar regulaarselt pop-up müükidel tuntud Jaapani kaubamajades, viies nii Eesti disaini ja maitseid laiemale publikule lähemale.
Hiljutisel Foodexi messil, kus olid koostöös Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutusega kohal mitmed Eesti ettevõtteid, jäi Iwanodele silma uusi tooteid, mida nad plaanivad edaspidi Jaapani turule tuua. „Nende seas on kama, kilukonservid, erinevad juustud, marjamahlad, aga ka Revala jäätisepulber ja Põhjala pruulikoja erimaitselised käsitööõlled, näiteks nende kasevihtadega pruulitud laagriõlu, mis on inspireeritud Eesti loodusest ja saunakultuurist,“ loetles Hiroyoshi Iwano.
Jaapani abielupaar on elav näide sellest, kuidas kultuuridevaheline sümpaatia ja avatus uutele maitsetele võib kujuneda elutööks. Eesti disain ja toidukultuur on leidnud koha Osaka tänavatel – ja paljude jaapanlaste südames.
Jaapani Eesti kohvik on leitav siit.