1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Täna auhinnati Toiduliidu aastakonverentsil Eesti parimaid toiduaineid!
Täna auhinnati Toiduliidu aastakonverentsil Eesti parimaid toiduaineid!

Täna auhinnati Toiduliidu aastakonverentsil Eesti parimaid toiduaineid!

Täna auhinnati Toiduliidu aastakonverentsil konkursi “Eesti parim toiduaine 2025” tiitlivõitjaid. Aasta parimaks toiduaineks kuulutati Marwi vannamei krevetid paprika ja küüslauguga.

Konkursi neljale kuldmärgile, mille hulgas jagati ka üldvõitja ehk parima toiduaine tiitel, kandideeris sada kodumaist toidutoodet. 2025. aasta parimaks lisandväärtusega toiduaineks valiti Chef Lundén mozzarellakauss, parimaks mittealkohoolseks joogiks karboniseeritud magneesiumivesi Värska Magneesium ja parimaks alkohoolseks joogiks Rock Hopper.

Tänavusel konkursil osales 65 Eesti toidutootjat kokku 155 tootega. Lisaks nelja kuldmärgi jagamisele tunnustati aastakonverentsil hõbemärkide saajaid ja parimaid väiketootjate tooteid, mis selgitati välja piirkondade lõikes.

Eesti toidutootjaid auhindasid Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis, regionaal- ja põllumajandusminister Henrik Johannes Terras ning Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Foto: Erlend Štaub

«On suur rõõm ja uhkus öelda, et Eesti toidutööstus ei ole vaatamata keerulistele aegadele teinud järeleandmisi tootearenduses ja kvaliteedis. Hindamiskomisjonis nägime, et kodumaised tootjad suudavad jätkuvalt meie toidulauale tuua tervislikke, kvaliteetseid ja põnevate maitsetega tooteid,» kinnitas Sirje Potisepp.

On suur rõõm ja uhkus öelda, et Eesti toidutööstus ei ole vaatamata keerulistele aegadele teinud järeleandmisi tootearenduses ja kvaliteedis.

„Kohalikult toodetud toit toetab meie majandust, loob töökohti ja tugevdab kogukondi üle kogu Eesti. Selle väärtustamine ja eelistamine on meie kõigi ühine võimalus ja vastutus. Tänu kõigile, kes hoiavad meie toidulaua kodumaisena,“ ütles Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis.

Foto: Freepik

Sirje Potisepa sõnul oli konkursile üles seatud tootevalikus kvaliteedi kõrval selge märksõna tervislikkus: «Lihatoodete seas domineeris sel aastal kanaliha, valmistoitude seas tõusis esile tervisekauss, mille retsept vastab täpselt Eesti riiklikele toitumissoovitustele. Paljudes tootekategooriates on kasutatud vitamiinide, mineraalainete ja kiudainete rikkaid komponente või näiteks oomega-3 rasvhappeid,» tõi Potisepp välja ning lisas, et tugevaks ja läbivaks trendiks on kujunenud ka suhkrusisalduse vähendamine.

Oluliste märksõnadena rõhutas Potisepp ka uuendusmeelset tootearendust ja põnevaid maitseid. «Eriti kirev maitsete palett paistis silma väiketootjate valikus, kelle võimalused käsitööna tootmisel on mitmekülgsemad. Kui peaks välja tooma läbiva maitsetrendi, võib eestimaalaste lemmikmaitseks pidada mangot, mida esines mitmes erinevas tootekategoorias. Võidutooteks said aga paljude kriteeriumide põhjal enim punkte kogunud Vannamei krevetid paprika-küüslaugu kastmes. See toode pakub rikkalikku maitseelamust ning sobib lihtsa vaevaga väga erineva eine valmistamiseks – olgu siis salatis, pastas, wrapis, võileival või lihtsalt suupistena,» märkis Toiduliidu juht.

Potisepa sõnul käis parimate toiduainete tiitlitele tihe rebimine. «Sageli eristas parimat järgmisest vaid 0,2 kuni 1-punktine vahe, mis näitab ikka väga suurt konkurentsi. Ettevõtted mõtlevad iga aastaga aina hoolikamalt läbi, millisel tootel millises kategoorias on edupotentsiaali, kuna võistlus on tõesti kõrgetasemeline,» ütles Sirje Potisepp. «Tunnustust on selgelt väärt kõik konkursil osalenud tootjad. Kodumaine tootmine on Eesti strateegiline vajadus. Kui tahame, et toit oleks meile kättesaadav ka kriisides, peame väärtustama oma tootjat igal ajal,” sõnas Potisepp.

Konkursile Eesti Parim Toiduaine 2025 said toiduainetööstused esitada uusi Eestis toodetud tooteid, mis on turule tulnud 2024. aasta jooksul. Tooteid hindas toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon.

Toiduliidu korraldatav Eesti parima toiduaine valimine sai alguse 1994. aastal, toimudes tänavu juba 31. korda. Konkursi eesmärk on innustada tootjaid tegelema tootearendusega ja rikastada tarbijate toidulauda.