1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Sirje Karis: kohaliku toidu väärtustamine ja eelistamine on meie kõigi ühine võimalus ja vastutus
Sirje Karis: kohaliku toidu väärtustamine ja eelistamine on meie kõigi ühine võimalus ja vastutus

Sirje Karis: kohaliku toidu väärtustamine ja eelistamine on meie kõigi ühine võimalus ja vastutus

„Eesti toiduainetööstus on osa meie rahvuslikust identiteedist ja kultuuripärandist,“ ütles Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis tootekonkursi „Eesti Parim Toiduaine 2025“ lõpetamisel, kus tunnustati Eesti parimaid toiduaineid ja nende loojaid. „Toit, mida toodame ja sööme, räägib maailmale meie väärtustest, traditsioonidest ja elustiilist.“

Foto: Erlend Štaub

Sirje Karis märkis, et kodumaine toidutootmine on oluline ka riiklikus julgeolekus. „Suutlikkus ise toota toitu annab meile sõltumatuse ja turvatunde. Palju parem on, kui tead, kust on pärit leib, mida sööd, ja või, mida sellele määrid. Meil Eestis on see luksus olemas,“ lausus ta.

Suutlikkus ise toota toitu annab meile sõltumatuse ja turvatunde.

Vaatamata majanduse keerulisele olukorrale, oli toiduainetööstus Sirje Karise sõnul üks vähestest tööstusharudest, mille toodang eelmisel aastal suurenes. „Märkimisväärse osa sellest andis piimatööstus, mida tõenäoliselt mõjutas uue tehase käivitamine Paides. See on hea näide sellest, et ka rasketel aegadel investeeritakse Eestis tootmisettevõtetesse ning uuendatakse traditsioonilisi valdkondi, tugevdades seeläbi meie majanduse vastupidavust. Samas polnud eelmine aasta kindlasti kerge, aga vaatame tulevikku lootusrikkalt.“

Foto: Erlend Štaub

Eesti toiduainetööstus paistab Vabariigi Presidendi abikaasa sõnul silma ka innovatsiooni poolest. „Meie teadlastel on siin palju pakkuda – alates parematest viisidest loomade kasvatamiseks ja toiduohutuse tagamiseks kuni kodumaiste marjade ja viljade väärindamise ning uute, väärtuslike toitude loomiseni. Nutikad lahendused, uuenduslikud maitsed ja jätkusuutlikud tootmisviisid aitavad meil liikuda tulevikku, kus toit on kvaliteetne, keskkonnasõbralik ja kaasaegne.“

Meie teadlastel on siin palju pakkuda – alates parematest viisidest loomade kasvatamiseks ja toiduohutuse tagamiseks kuni kodumaiste marjade ja viljade väärindamise ning uute, väärtuslike toitude loomiseni.

Samuti tõi Sirje Karis välja nõudlikkust tarbijakäitumises. „Viimase 25 aastaga on näiteks oluliselt vähenenud kartulite tarbimine, kuid kasvanud teiste köögiviljade oma,“ ütles ta ning märkis, et tänu toidutootjate tööle on inimeste toidulaud järjest mitmekesisem ja tervislikum.

Sirje Karis rõhutas kohaliku toidu tähtsust. „Kohalikult toodetud toit toetab meie majandust, loob töökohti ja tugevdab kogukondi üle kogu Eesti. Selle väärtustamine ja eelistamine on meie kõigi ühine võimalus ja vastutus,“ lisas ta.