1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Michelini restoranide auhinnagala 2025! Turismijuht Anneli Lepp: „Eesti sööstis täna toidumaana Põhjala ja Baltimaade tippu!“
Michelini restoranide auhinnagala 2025! Turismijuht Anneli Lepp: „Eesti sööstis täna toidumaana Põhjala ja Baltimaade tippu!“

Michelini restoranide auhinnagala 2025! Turismijuht Anneli Lepp: „Eesti sööstis täna toidumaana Põhjala ja Baltimaade tippu!“

Eile tunnustati Niguliste muuseumis neljandat korda Eesti parimaid, Michelini giidi pääsenud restorane. Kunagi varem pole giidi pääsenud nii palju uustulnukaid. Ühtlasi teeb Eesti kvaliteedimärgiga restoranide arvuga silmad ette oma naabritele.

„Alates tänasest on Eestil rohkem Michelini poolt tunnustatud restorane kui Lätis, Leedus või Soomes ning astume kandadele Norrale. Kõrvutades seda tulemust rahvaarvuga, on Eestis tänasest kõige rohkem Michelini restorane elaniku kohta kogu regioonis. Olemegi muutumas riigiks, mille toitu ainult reisilt lahkudes ei kiideta, vaid kuhu päriselt toiduelamuse pärast ka tullakse,“ ütles Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse turismijuht Anneli Lepp.

Foto: Rauno Liivand

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus sõlmis lepingu Micheliniga 2022. aasta veebruaris. See riiklik leping on igal aastal eelduseks Eesti Michelini tunnustusega restoranide väljakuulutamisele.

2022. aastal pääses Eestist Michelini giidi kokku 31 restorani, tänavu on neid juba 43 ja 12 neist asub väljaspool Tallinna. Lätis on 31, Soomes 33 ja Leedus 37 Michelini tunnustusega restorani. Norras on neid 51, Rootsis küll juba 80 ja Taanis 109, kuid tuleb arvestada, et oleme neist riikidest kõige väiksema rahvaarvuga.

Tärnirestorane on Eestil algusest peale olnud kaks: NOA Chef’s Hall on hoidnud üht tärni, restoran 180° hinnati kolmandat aastat kahe tärni vääriliseks. Kahe tärni restoran on meil Baltikumis ainsana. Lisaks tegutseb Eestis kolm jätkusuutliku gastronoomia eest tunnustatud rohetärniga restorani: uustulnukana Hiis Manniva külas Jõelähtmel, Kolm Sõsarat Lüllemäel ja Fotografiska Tallinnas.

„Michelini restorani sünniks pole üht retsepti. Minul on see aega võtnud 25 aastat. Kõige olulisem osa on stabiilsus nii toidus, teeninduses kui ka õhkkonnas. Kui need kokku kõlavad, ongi tegu hea restoraniga, ütles neljandat aastat NOA Chef’s Halliga tärni pälvinud ning kokku kaheksa restorani käekäiku suunav Tõnis Siigur.

Michelini restorani sünniks pole üht retsepti. Minul on see aega võtnud 25 aastat. Kõige olulisem osa on stabiilsus nii toidus, teeninduses kui ka õhkkonnas.

Michelin ei anna peale tärnide jm tunnustuste sugugi mitte igal aastal välja personaalseid eriauhindu. Sel aastal tuli neid Eestisse koguni neli: silmapaistva noorkoka tiitli pälvis Mark Keerd restoranist HOOV, sommeljee auhinna Kevin Lilleleht restoranist 180°, aasta avamise auhind läks Kristo Malmile restoranist UMA ning teenindusauhind Vladimir Severinile restoranist Shang Shi. „See on suurepärane sõnum neile paljudele noortele, kes saavad suvel oma esimesed töökogemused just teenindajana – mitte ainult tippkoka või restorani omanikuna, vaid iga töö meistrina selles valdkonnas võid saada kõige kõrgema rahvusvahelise tunnustuse,“ märkis turismijuht Anneli Lepp.

Foto: Rauno Liivand

Restoranid on välja toonud, et Michelini tunnustus on toonud juurde püsiklientidest gurmaanide külastusi. „Teenime Eestile eksporditulu just nii palju, kui palju anname neile, kes on Eestis korduvalt käinud, põhjust siia jälle tagasi tulla. Michelini restoranid on saanud tänaseks väliskülastajatele eraldi reisimotivatsiooniks, millega peale restoranide teenivad tulu ka transpordisektor, hotellid jm turismiettevõtted,“ sõnas Lepp.

Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse turismiosakonna (Visit Estonia) väliskülastajate piiriuuringu järgi on restoranid ja kohvikud peamiseks põhjuseks Eestisse reisida tervelt kolmandikule meie kõige olulisema turismituru Soome külastajatele. Samuti näitab uuring, et kõik väliskülastajad, kes reisivad siia toiduelamuse pärast, kulutavad keskmisest rohkem nii restoranidele kui ka majutusele.

Kasvanud väliskülastused on üks põhjus, miks Michelini restoranide külastatavus on kasvanud ka nädalasisestel päevadel ja madalhooajal, mitte ei koondu ainult suvesse ja nädalavahetustesse. Oma roll on rahvusvahelistel meediakajastustel, mis järjest enam toovad välja Eesti kui toidumaa tugevust. „Eelmisel aastal tõi Visit Estonia Eestisse üle 200 ajakirjaniku mõjukatest väljaannetest ning peaaegu kõik neist kirjutasid sõltumata oma põhiteemast rahvusvahelisele publikule ka sellest, kui suurepärane on Eesti toit,” kommenteeris Anneli Lepp.

EISi turismiosakond jälgib igal aastal ka Michelini restoranide majanduslikku käekäiku. Tunnustusega restoranid on aastatel 2022.–2024. aastal teinud hinnanguliselt ligi 10 miljonit eurot lisakäivet võrreldes Michelini tunnustuse saamisele eelnenud aastaga (2021). Hinnang tugineb MTA avaldatavatele ettevõtete käibeandmetele, mida on korrigeeritud hinnatõusu (tarbijahinnaindeksi) ning keskmise toidu- ja joogi serveerimise sektoris tegutseva ettevõtte kasvuga (Statistikaamet). Ehk lisakäive ei ole tulnud inflatsioonist, vaid huvi tõusust tunnustusega restoranide vastu. Michelini restoranide tööhõive on kasvanud võrreldes tunnustuse saamise eelse ajaga 16%.