1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Adamson-Ericu muuseumis avatakse efektne kimononäitus
Adamson-Ericu muuseumis avatakse efektne kimononäitus

Adamson-Ericu muuseumis avatakse efektne kimononäitus

11. juunil avatakse Adamson-Ericu muuseumi uksed pärast remonti kahe uue väljapanekuga.

Näitus „Kimono. Jaapani ilu puudutus“ tutvustab esimest korda Eestis üht jaapani tuntumat ja kaunimat sümbolit – kimonot. Näitus teeb sissevaate jaapani kultuuri tekstiilikunsti ning igapäevaste ja pidulike kimonoliikide kaudu, mida kantakse eri aastaaegadel ja tähtsündmuste puhul. Eksponeeritud on käesoleva ja eelmise sajandi kimonod ja obid.

Kolmest üksteist täiendavast osast koosnev näitus valmis koostöös Rahvusvahelise Sumi-e Assotsiatsiooni, kunstnik Tokitomo Hisako ja fotograaf Aihara Kyōkoga. Rahvusvaheline Sumi-e Assotsiatsioon saatis oma kollektsioonist näitusele traditsioonilist laadi kimonod. Kõik sellest kollektsioonist eksponeeritud kimonod on eri valmistajate loodud ja eelmisel sajandil reaalselt kantud. Väljapanek annab ülevaate traditsiooniliste kimonote materjalidest, kangamustritest ja dekoorielementidest, samuti pidulike peremärkide kasutusest.

Näituse teise osa moodustab esinduslik valik kimonoajaloo ja traditsiooniliste tekstiilitehnoloogiate uurija ja kunstniku Tokitomo Hisako loodud kimonote autorikomplektidest. Tokitomo on peaaegu 50 aastat töötanud jaapani tekstiili- ja värvimistehnoloogiaid uurides, kasutades ja õpetades. Näitusel on väljas 25 tema loodud komplekti, mis on valmistatud ja dekooriga kaunistatud iidseid värvimistehnoloogiaid kasutades.

Muuseumi keldrikorrusel eksponeeritakse tunnustatud jaapani fotograafi ja geišakultuuri uurija Aihara Kyōko fotosid Kyōto hanamachi geikode ja maikode kimonokandmise traditsioonidest. Hanamachi’d ehk geišade piirkonnad on autentselt ja ajas muutumatult elus hoidnud peent kimonote valmistamise ja kandmise kultuuri.

Näitus „Kimono. Jaapani ilu puudutus“ jääb avatuks 21. novembrini.

Püsinäitus „Adamson-Eric. Modernism ja mitmekülgsus“ tutvustab legendaarse eesti kunstniku Adamson-Ericu loomemaailma, tuues nüüd uues kuues vaatajateni tema maali-, tarbe- ja ehtekunsti. Uus püsiekspositsioon, mis sai värske ruumilise lahenduse, toob selgelt välja kunstniku mitmekülgsuse nii tundliku maalija kui ka silmapaistva tarbekunstniku ja disainerina, rõhutades tema ideeküllust ja dünaamilist liikumist eri kunstivaldkondades. Eksponeeritud on ligikaudu 400 teost, mõni neist on väljas esimest korda.

Mõlema näitusega kaasnevad publikusündmused nii täiskasvanutele kui ka lastele ja noortele ning esitletakse kolme raamatut: on ilmunud kimonokultuuri tutvustav raamat ning Adamson-Ericu muuseumijuhid eesti ja inglise keeles. Taasavatud Adamson-Ericu muuseum võtab külastajaid vastu uue kujunduse saanud avarama ja valgusküllasema fuajeega. Värskenduskuuri läbinud muuseumis avatakse ka uus haridusklass, et pakkuda publikule ja õpilastele senisest veelgi paremaid elamusi.

Head Uudised GoodNews