1. Avaleht
  2. Ukraina rahva toetuseks
  3. AITÄH, ET AITAD I Ukraina naised tööle võtnud Bombshell ilusalongi juht Adriana: ukrainlannad on alati väga hoolitsetud ja sätitud, see on neil veres!
AITÄH, ET AITAD I Ukraina naised tööle võtnud Bombshell ilusalongi juht Adriana: ukrainlannad on alati väga hoolitsetud ja sätitud, see on neil veres!

AITÄH, ET AITAD I Ukraina naised tööle võtnud Bombshell ilusalongi juht Adriana: ukrainlannad on alati väga hoolitsetud ja sätitud, see on neil veres!

Eestisse on saabunud juba üsna palju põgenikke ning rõõm on näha, et paljud neist on hakanud juba usinalt tööle, et keskkonda sisse elada. Ukraina naised on tööl näiteks Bombshell ilusalongis, kus rõõmuga teevad ka Eesti naised ilusaks.

Ilusalong sündis pikaaegsest unistusest

Ilusalong Bombshell avas enda uksed 2019. aasta lõpus. Bombshell ilusalongi tegevjuht ja püsimeigimeister Adriana sõnab, et tal oli alati unistus avada igas mõttes prestiižne ilusalong Tallinna südames, kus oleks meeldiv atmosfäär ja kus oleks esindatud absoluutselt kõik iluteenused, et klient ei peaks jooksma salongist salongi ning tema jaoks oleksid kõik iluteenused mugavalt kättesaadavad.

„Mul oli küll varem olemas pisike toimiv ilusalong, aga kartsin natuke suuremas mastaabis midagi ette võtta ja lisaks olin ma ehituse ja arendamise koha pealt täiesti võhik. Minu abikaasal oli aga ehitusettevõtte ja tema julgustas mind takka ning andis mulle häid ideid ja sealt sai kõik alguse. Nii hakkasimegi otsima äripinda, mis oleks suur, valgusküllane, maast laeni vitriinakendega ning sadama vahetus läheduses,“ meenutab Bombshell ilusalong tegevjuht ja püsimeigimeister Adriana.

Pärast paari kuud leiti igas mõttes ideaalse asukoha ja pinnaga koht. Küll aga oli pind täiesti trööstitu ja vajas kiirelt üles putitamist. Nii hakati kiirelt projekti koostama ja paralleelselt juba alustati ehitus- ja lammutustöödega. Salongi ehitas valmis Adriana abikaasa ehitusettevõte täiesti nullseisust kõikide mugavusteni vaid kolme nädalaga. Kuna sisekujundajat ei olnud aega otsida, pidid nad kõik algusest lõpuni ise valmis tegema. Ehitajad töötasid ööd ja päevad, et õigeks ajaks valmis jõuda.

Koroonaviiruse puhang indu ei vähendanud

Kohe pärast salongi avamist tuli aga esimene koroonaviiruse pandeemia ning selles olukorras ellu jäämine ning töötajate leidmine oli igas mõttes raskendatud. Adriana tõdeb, et kuna oli tehtud niivõrd suur investeering ja salongi sünd oli pere jaoks igati emotsionaalne, ei olnud mingit varianti nüüd alla anda. Ta võttis enda jaoks hingeasjaks, et ükskõik, kui palju selleks aega kulub ja kui palju nad järgnevatel aastatel peale maksma hakkavad, võtku salongi käivitamine kasvõi mitu aastat – igal juhul on eesmärk ainult täiskäigul edasi minna!

Läbi prooviti kõik variandid. Võeti tööle spetsialiste ja maksti esialgu neile ise peale, et neil oleks olemas raskel ajal mingigi sissetulek, kui kliente ei olnud. Pakuti esimestel kuudel tasuta rendikohti, koolitati töötajaid ning süstiti oma alustavasse tiimi positiivset energiat, et rasket aega üle elada.

„Minu jaoks ei ole kunagi olnud peamine eesmärk salongiga otsest kasumit teenida ja selles valdkonnas on see Eestis ka praktiliselt võimatu, arvestades salongiga seonduvaid püsikulusid. Aga kuna mul on endal teine toimiv ettevõte ja pakun ise väga kõrgel tasemel püsimeigi teenust ning minu klientuur on esmaspäevast reedeni täis, oli salongi ehitamise eesmärk pigem ehitada endale teine kodu, kus ma hakkan veetma oma argipäeva. Seetõttu oli minu jaoks väga oluline, et terve salongi tiim on justkui üks kokku hoidev perekond, kust puuduvad konfliktid ning raske õhkkond,“ räägib Adriana.

Aja jooksul on inimeste vahetumise ja olukordade muutuste tõttu salongi korduvalt veel ümber ehitatud ja lisainvesteeringuid tehtud, aga praeguseks, pea 2,5 aastat hiljem on Adriana abikaasaga ehitanud üles ettevõtte, kus on kõik olemas. „Meil on väga särtsakas ja oskuslik tiim, äärmiselt positiivne ja abivalmis mananger Tanel Tammsalu ning oleme klientidelt väga palju positiivset tagasikaja saanud. Kõik on lõpuks nii, nagu me esialgse plaani järgi unistasime!“ rõõmustab Adriana.

Adriana Viks ja Tanel Tammsalu. Foto: Jake Farra

Ukraina olukord tekitab kogu Bombshelli kollektiivis kurbust ja leinatunnet

„Seda ei ole võimalik sõnadesse panna. See, mis Ukrainas toimub, on kohutavalt valus ja ei ole mitte ühestki aspektist põhjendatud. Naised võitlevad sealt põgenedes enda ja oma laste elude nimel, soovides lihtsalt kaitset ja turvatunnet. Sealjuures peavad nad jätma oma mehed, vennad, isad ja meessoost sõbrad ja sugulased teadmatusesse. Ukraina naised on uskumatult tugevad, et nad suudavad selles olukorras säilitada kainet mõistust enda ja oma laste elude eest võideldes. Valdaval enamusel ei ole praegu mitte midagi. Neil ei ole püsivaid kodusid, neil ei ole riideid ja jalatseid ning neil puuduvad esmatarbed. Mitte keegi ei peaks mitte iialgi sellist kaotust ja valu üle elama. Sellepärast on oluline, et igaüks annaks oma panuse, kui väike see ka ei oleks, et aidata neil jälle elu üles ehitada. Me ei tea mitte keegi kunagi, millal endal võib sellist abi vaja minna,“ paneb Adriana südamele.

Tema plaanis koos abikaasaga ühele Ukraina perekonnale kodu pakkuda, aga olukord muutus. Kuna nad ehitavad praegu maja ja elavad ajutiselt üüripinnal, siis nende korteri omanik otsustas ootamatult korteri müüki panna ja nad pidid ise hakkama endale kuni oma kodu valmimiseni uut elamist otsima. Kuna kogu see olukord oli nii kaootiline, siis ei hakanud nad seniks kellelegi kodu pakkuma, kuni neil endal mingit kindlat pesa veel tekkinud ei ole.

Kiirelt sai otsustatud ukrainlastele pakkuda tööd

„Vähim, mida me sel hetkel teha saime, oli neile tööd pakkuda. Mõte liikus väga kiirelt edasi ja meie aktivistist juhataja Tanel hakkas kohe asjaga tegelema ning nädalaga võtsime enda juurde tööle neli Ukraina kodanikku. Nadja ja Regina on juuksurid, Olga küünetehnik ja Ljuba püsimeigi tegija. Aprilli alguses lisandub üks küünetehnik, kes hakkab peale küünte ka pediküüri pakkuma.

Lubov Konovaluk

„Kuna ma ise olen püsimeigi spetsialist ja koolitaja, siis Ljubaga on mul väga lihtne kontakti leida, kuna tegutseme samas valdkonnas. Ma olin enne seda tegelikult juba pikka aega otsinud ühte andekat spetsialisti, keda enda käe järgi täiendavalt välja koolitada, et ma saaksin oma kliente kellelegi usaldada, kui mul ei jätku nende jaoks aega. Kuna Ljuba on äärmiselt andekas meister ja tal on väga ilusad tööd, siis saab see temaga kiire ja lihtne olema. Me võtame kindlasti enda südameasjaks, et tema kliendibaas kiiresti täituks, jagan temaga oma trikke ja aitan tal Eesti klientidega kiiresti kontakti leida,“ on Adriana rahul.

Ta kiidab, et kõik Ukrainast pärit tüdrukud on äärmiselt tublid. Nad teevad oma tööd väga suure hoole ja armastusega. Keelebarjäär ei ole nende jaoks algusest peale probleem. Suheldakse eesti, vene ja inglise keelt kombineerides ja vajadusel võetakse appi sõber Google Translate.

Kõik Ukrainast pärit tüdrukud on äärmiselt tublid. Nad teevad oma tööd väga suure hoole ja armastusega.

„Tüdrukud on kõik ise väga motiveeritud, et eesti keel kiiresti selgeks õppida. Ukraina naised on alati ise väga hoolitsetud ja sätitud, see on neil üldiselt veres ja samasuguse innuga, nagu nad enese eest hoolitsevad, pakuvad nad ka teenust. Nad ei lase enda töös sisse vigu. Nad on äärmiselt pedantsed, lugupidavad oma klientide suhtes ning väga hea stiilitunnetusega,“ kiidab Adriana.

Ta lisab, et üldiselt ei ole Ukraina ilutegijatel Eestis mitte midagi erinevat või teistmoodi, võrreldes iluteenustega Ukrainas. Seal tahavad naised samamoodi ilusad olla nagu Eestis. Võib olla vaid see, et Ukraina naised on pisut julgemad ja ekstravagantsemad oma välimuse eest hoolitsemisel kui eestlased. Üldiselt pidi Ukraina klient olema üsna nõudlik. Seega on Ukraina spetsialistid harjunud taluma ka kriitikat ja oskavad seda vastu võtta kui vaja. „Nemad jagavad meile kindlasti väga palju kogemusi ja meil on nende pealt palju õppida. Üldiselt on väga rikastav, et meil on tekkinud selline rahvusvaheline tiim ja et saame üksteisele abiks olla,“ ütleb Adriana.

Head Uudised GoodNews