1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Anija mõis kutsub külalisi avastusretkele
Anija mõis kutsub külalisi avastusretkele

Anija mõis kutsub külalisi avastusretkele

Eesti parimaks turismiobjektiks valitud Anija mõis kutsub külalisi avastusretkele, kus saab kogeda sajanditetagust mõisaelu kaasaegse tehnoloogia abil. Uuenduste eesmärgiks on pakkuda ainulaadset ja kaasahaaravat elamust nii lastega peredele kui ka puuetega külalistele.

Anija mõis on tuntud oma ajaloolise arhitektuuri, rikkaliku pärandi ja põnevate lugude poolest ning peidab enda seinte vahel enam kui 600 aastat ajalugu. Selleks hooajaks uuendati mõisa püsinäitust virtuaalreaalsuse, interaktiivsete eksponaatide ja multimeedia-lahendustega, et muuta külastus kättesaadavamaks nii lastele kui ka puuetega külalistele.

Foto: Silver Gutmann

Nüüdsest saavad lastega pered Anija mõisas interaktiivse kogemuse läbi VR prillide, audiogiidide ja lõbusate animatsioonide. Anija mõisa näitus pakub lastele võimalust õppida uusi teadmisi selle kohta, kuidas elati sajandeid tagasi. Lapsed saavad avastada uusi fakte Anija mõisakooli ajaloo tähtsündmuste ja tollaste õpetamisstiilide kohta ning testida krihvliga kirjutamist ajaloolises koolipingis istudes.

Foto: Silver Gutmann

Näitus on kättesaadav eesti, inglise, soome, vene ja saksa keelt kõnelevatele külalistele. Näitusel tutvustatakse osakest baltisaksa mõisakultuurist viies keeles läbi audiogiidide, VR-stseenide, animatsioonide, infokioskite sisutekstide, maja- ja pargikaartide ning mõisaajastut tutvustavatelasteraamatutega. Anija mõisa näitus on atraktiivne nii üksikkülastajatele kui ka gruppidele ning sobib kõikidele vanuseklassidele.

Foto: Silver Gutmann

Anija mõisa näitus on nüüdsest kättesaadav ka vaegliikujatele, -nägijatele ja -kuuljatele. Selleks on loodud videofailidele subtiitrid ning filmitud virtuaaltuur tahvelarvutis vaatamiseks kohapeal, mis aitab tutvustada näitust ka neile, kes trepist teisele korrusele ei pääse. Külastuselamuse muudavad atraktiivsemaks ka audiogiidid, VR-prillid ja kõigi vajalike juhistega täiendatud majakaart. Ratastooliga liikumiseks on rambid invasissepääsuks, inva-WC uksel ning härrastemaja ja kohvikut ühendaval uksel.

Anija mõisa tegevjuhi Ülle Daut sõnul soovitakse uuenduste abil pakkuda külalistele võimalust sukelduda Anija mõisa minevikusündmustesse mitmekülgsel viisil, säilitada mõisa sajanditepikkune pärand ning tuua esile selle tähtsus Eesti ajaloos. „Anija mõisa uuenduste eesmärk on meelitada rohkem külastajaid nii Eestist kui ka kaugemalt ning ning muuta siinne kultuur nähtavamaks ka väljapool riigipiire. Selleks pakume võimalust tutvuda ajaloolise mõisaga interaktiivsel viisil viies erinevas keeles. Kaasaegse tehnoloogia abil saavad külastajad näha, milline oli tolleaegsete mõisaelanike elu,“ lausus mõisa tegevjuht.

  • Anija mõis asub Harjumaal Anija vallas ja on külalistele avatud teisipäevast pühapäevani. Lisaks härrastemaja püsinäituse külastamisele saab mõisas korraldada sündmusi ning pidada konverentse kuni 200-le külalisele.

GALERII: SILVER GUTMANN

Head Uudised GoodNews