1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Arktika-teemalisel ühisseminaril räägiti Eesti ja Norra teaduskoostööst
Arktika-teemalisel ühisseminaril räägiti Eesti ja Norra teaduskoostööst

Arktika-teemalisel ühisseminaril räägiti Eesti ja Norra teaduskoostööst

Täna toimus Eesti ja Norra ühine virtuaalne seminar „Muutuv Arktika“ (The Changing Arctic), kus arutati kahe riigi teaduskoostööd kliimamuutuste ja teiste Arktikaga seotud probleemidega toimetulekuks.

Seminaril pidasid avakõned Eesti välisminister Eva-Maria Liimets ja Norra välisministeeriumi riigisekretär Audun Halvorsen. Seminari avas Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere ja tervitussõnad ütles Norra suursaadik Eestis Else Berit Eikeland.

Välisminister Eva-Maria Liimetsa sõnul on Arktikaga seotud probleemid nii Eesti kui ka Norra tegevuskavades olulisel kohal. „Arktika rannikuriik Norra on suur teadusalane jõud Arktikas – soovime nendes küsimustes Norralt rohkem õppida ja koostööd teha. Eesti taotleb praegu Arktika Nõukogu vaatlejastaatust, et anda oma osa Arktika kestliku arengu saavutamisse.“

„Teadlased jälgivad, mõtestavad ja analüüsivad Arktikas toimuvaid kiireid muutusi,“ ütles minister Liimets. „Nende sõnum on selge: kliimamuutused on meie aja väljakutse ja kusagil pole see ilmsem kui Arktikas. Piisavalt andmeid Arktika muutustega sammu pidamiseks ja nendega kohanemiseks saame vaid ühiste meetmete ja rahvusvahelise koostöö kaudu. Arktika ökosüsteem on haavatav ja sellest hoolivate riikide ülesanne on kuulata teadlasi ja teha koostööd.“

Norra välisministeeriumi riigisekretär Audun Halvorsen kinnitas, et koostöö Arktika teadusuuringutes on oluline kliimamuutustega kohanemiseks ja uute tehnoloogiate väljatöötamiseks, mis toetavad jätkusuutlikke töökohti ja väärtuste loomist. „Arktika temperatuuri tõusu põhjustab peamiselt kasvuhoonegaaside heitkoguste suurenemine kogu maailmas, mitte inimtegevus piirkonnas. See tähendab, et Arktika olukorra parandamiseks peame seadma ja täitma ülemaailmsed eesmärgid. Ja Norra kavatseb oma osa ära teha.“

Seminaril esinenud Eesti ja Norra teadlased peatusid pikemalt üldiselt Arktika olukorral ja Arktika kliima mõjudel riikidele ning tutvustasid lähemalt oma tööd ja ühiseid projekte. Seminar kinnitas mõlema riigi huvi koostöö jätkamise ja edendamise vastu – juba praegu töötavad kahe riigi teadalased koos mitmete projektidega, näiteks TalTechi geoloogiainstituut ja Norra polaarinstituut on tegelenud Svalbardil jää puurimise ja analüüsimisega. Tänast seminari juhtinud professor Maarja Kruusmaal on ühisprojekt MAMMAMIA Oslo ülikooliga, mis uurib jää sulamist kiirendavaid mehhanisme.

Seminari korraldasid Eesti Teaduste Akadeemia, TalTech ja Norra saatkond Eestis. Programmi koostasid Teaduste Akadeemia polaaruuringute komisjon, Bergeni ülikooli kliimauuringute Bjerknesi keskus ning Academia Europaea Bergeni haru. Lisaks kahepoolsete suhete tugevdamisele ja Eesti-Norra polaarkoostöö edasiarendamisele tutvustati konverentsil Eesti Arktika Nõukogu vaatlejaks kandideerimise raames Eesti Arktika-teemalist teadusekspertiisi.

Seminar „Muutuv Arktika“ on osa ürituste sarjast, millega tähistatakse Eesti ja Norra diplomaatiliste suhete sõlmimise 100. aastapäeva.

Head Uudised GoodNews