1. Avaleht
  2. Vaba Valgevene heaks
  3. Balti ja Poola väliskomisjoni juhtide avaldus seoses Poola-Valgevene piiril toimuvaga
Balti ja Poola väliskomisjoni juhtide avaldus seoses Poola-Valgevene piiril toimuvaga

Balti ja Poola väliskomisjoni juhtide avaldus seoses Poola-Valgevene piiril toimuvaga

Eesti Vabariigi Riigikogu, Läti Vabariigi Seimi, Leedu Vabariigi Seimi ja Poola Vabariigi Seimi väliskomisjoni esimehed pidasid eile pärastlõunal videokohtumise seoses olukorraga Poola-Valgevene piiril ja tegid ühisavalduse.

„Meie, Eesti Vabariigi Riigikogu, Leedu Vabariigi Seimi, Läti Vabariigi Seimi ja Poola Vabariigi Seimi väliskomisjonide esimehed, avaldame ühehäälselt hukkamõistu ja seisame vastu sellele, et Aljaksandr Lukašenka režiim on vallandanud ja eskaleerib kriisi Poola, Leedu ja Läti piiril Valgevenega, mis on ühtlasi Euroopa Liidu ja NATO välispiiriks. See on pretsedenditu nähtus, mille Valgevene ametivõimud on ülaltpoolt korraldanud, et destabiliseerida olukorda meie riikides ja Euroopa Liidus tervikuna.

On vastuvõetamatu kasutada inimesi, kolmandate riikide kodanikke, inimkilbina küünilistes poliitilistes mängudes, mille eesmärk on juhtida Valgevene ühiskonna tähelepanu kõrvale võimu ebaseaduslikust rakendamisest. Sellise tegevuse jätkamine toob möödapääsmatult kaasa tõsise humanitaarkriisi, mille eest vastutavad Minski võimud. On häiriv, et Valgevene võimud leiavad oma tegevusele tuge Venemaa Föderatsiooni korraldatavas desinformatsioonikampaanias.

Kutsume Euroopa Liidu ametivõime ja kõiki liikmesriike üles võtma viivitamatult kasutusele meetmeid, et kehtestada uued, tõsisemad ja laialdasemad sanktsioonid inimeste ja institutsioonide vastu, kes praegusele kriisile kaasa aitavad.

Toetame Poola ametivõimude otsust sulgeda ajutiselt Kuźnica Białostocka-Bruzgi piiripunkt, et tulla toime ebaseaduslike piiriületuskatsetega, mida toetavad Valgevene teenistused.

Kutsume kõiki riike ja selleks volitatud rahvusvahelisi organisatsioone üles avaldama katkematult survet Valgevene ametivõimudele kriisi võimalikult kiireks lõpetamiseks.“

Avaldusele on alla kirjutanud:

Eesti Vabariigi Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihhelson
Läti Vabariigi Seimi väliskomisjoni esimees Rihards Kol
Leedu Vabariigi Seimi väliskomisjoni esimees Žygimantas Pavilionis
Poola Vabariigi Seimi väliskomisjoni esimees Marek Kuchcinski

Head Uudised GoodNews