1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Balti riikide väliskomisjonide juhid sõidavad ühisvisiidile Taiwani
Balti riikide väliskomisjonide juhid sõidavad ühisvisiidile Taiwani

Balti riikide väliskomisjonide juhid sõidavad ühisvisiidile Taiwani

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, Läti Seimi väliskomisjoni esimees Rihards Kols ja Leedu Seimi väliskomisjoni esimees Žygimantas Pavilionis alustavad ühisvisiiti Taiwani, kus arutatakse julgeoleku- ja kaitseteemasid ning partnerlust äri-, kaubandus- ja majandusvaldkonnas.

Üleilmset julgeolekut ähvardavate ohtude tõttu muutub demokraatlike ühiskondade koostöö üha olulisemaks. Visiit annab tunnistust ühisest poliitikast suhetes Taiwaniga, mis on kooskõlas Euroopa Liidu poliitikaga.

Ühisvisiidil plaanivad komisjonide juhid arutada piirkonna julgeolekuolukorda ja selles toimunud muudatusi, eelkõige seoses Venemaa sõjaga Ukrainas. Samuti soovitakse välja selgitada riskivaldkondi, aga ka võimalusi tulevaseks koostööks ning kindlamate ja vastupidavamate tarneahelate loomiseks Taiwaniga, mis on maailma juhtiv kõrgtasemeliste mikrokiipide tootja. Kohtumistel keskendutakse ka küsimusele, kuidas hoida piirkonna rahu ja stabiilsust. Komisjonide esimehed toonitavad, et Taiwani väina status quo’d ei tohi ühepoolselt muuta, ning avaldavad vastuseisu jõu kasutamisele või sellega ähvardamisele. Lahendus, milleni lõpuks jõutakse, tuleb leida diplomaatia ja dialoogi teel.

Väliskomisjonide esimeeste sõnul tuleb Taiwaniga, kus on tugev demokraatia ja tehnoloogiliselt kõrgelt arenenud majandus, tihendada ka kaubandus- ja majandussuhteid. Samuti soovitakse otsida võimalusi, et süvendada koostööd eri valdkondades nagu kultuur, haridus, teadus ja turism.

  • Balti riikide väliskomisjonide esimehed kohtuvad visiidil Taiwani presidendi Tsai Ing-weni, parlamendi esimehe You Si-kuni, peaministri Chen Chien-jeni, välisministri Joseph Wu ja digiministri Audrey Tangiga, samuti teadusringkondade, mõttekodade ja vabaühenduste esindajatega.
Head Uudised GoodNews