1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. DocPoint Tallinn toob taas kinno maailma dokiparemiku
DocPoint Tallinn toob taas kinno maailma dokiparemiku

DocPoint Tallinn toob taas kinno maailma dokiparemiku

Tänavu üheksandat korda toimuv dokumentaalfilmide festival DocPoint Tallinn pakub laia programmi filmidest, mille valik ulatub inimlikest ja humoorikatest portreefilmidest kuni intrigeerivate tänapäevaste teemafilmideni.

Viie päeva jooksul näidatakse kokku ära 39 erinevat linateost, nende hulgas neli Eestis või Eesti osalusel tehtud uut tõsielufilmi. Eriüritusena toimub ka Serbia dokumentalisti Boris Mitići meistriklass.

DocPoindi ühe korraldaja Filipp Kruusvalli sõnul on festival jahtimas alati kõige julgemaid ja samas mitmekülgsemaid ühiskonna kuumi teemasid tabavaid filme. Euroopa tuleviku käsitlusi näidatakse läbi portreefilmide mõlemalt poolt ideoloogilist rindejoont. Avatud Euroopa eest kõneleb Rootsis resideeruv Leedu-Süüria päritolu feministlik räppar Silvana Imam filmis “Silvana”, vanade väärtuste juurde aga üritavad jääda Kreeka paremäärmuslased filmis “Kuldse koidiku naised”.

Laiema perspektiivi Pühale sõjale annab hiljutine Sundance’i parima rahvusvahelise dokfilmi tiitliga pärjatud “Isadest ja poegadest”, mis räägib moslemi võitlejate ja nende poegade argipäevast seninägematu avatuse ja ligipääsuga.

“Muidugi on aga iga tugeva loo keskmes inimene, intrigeeriv isiksus. Olgu selleks siis Andrei Zvjagintsev temast tehtud värskes dokfilmis või maailma tippfotograaf Raghu Rai portreteerituna läbi tema tütre pilgu.” sõnas Kruusvall.

Festivali populaarseimaks filmiks on rahva nõudmisel tänaseks juba neli seanssi programmi saanud “Üle piiri”, mis räägib ühe vene tippsportvõimlejanna ülinõudlikust treeningaastast. Teismoodi ekstreemsporti aga näitab film “Minu elu ilma õhuta” meestest, kes hoiavad maailmas kõige kauem vee all hinge kinni.

Nagu alati, pöörab ka tänavune DocPoint tähelepanu soome dokumentalistikale. Linastub eelmise aasta Helsinki DocPointi kõmurohke avafilm, tuntud kirjaniku Elina Hirvoneni lavastatud “Keemispunkt”, ühe ka eestlastele väga lähedase unistuse järsust lõpust kõnelev “Nokia – mobiiltelefoni lugu” ning “Paha politseinik”, mis räägib Eesti maffia kunagisest seotusest Soome narkopolitseiga.

Tänavune Boris Mitići meistriklass kannab nime “Kuidas filmida eimiskit” ja keskendub ainulaadsele rahvusvahelisele projektile, mille raames on 62 filmitegijat 70 riigist, nende hulgas ka Riho Västrik Eestist, filminud poeetilise ja üsna vaba narratiiviga kulgeva loo. Kaadritagust teksti loeb Iggy Pop ning helitausta kujundab The Tiger Lillies.

Lisaks meistriklassile toimub BFMis dokumentalistika magistrantide värskete lühifilmide erilinastus “Noor veri – BFM-i eri”.

DocPoint Tallinn toimub 31. Jaanuarist 4. veebruarini Tallinnas, Artise ja Sõpruse kinodes. Festival avatakse Kiur Aarma ja Raimo Jõeranna Laari esimesest valitsusest kõneleva uue dokfilmiga “Rodeo”.

Head Uudised GoodNews