1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone sai esimesena Eestis Euroopa kultuuripärandi märgise
Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone sai esimesena Eestis Euroopa kultuuripärandi märgise

Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone sai esimesena Eestis Euroopa kultuuripärandi märgise

Foto: Eesti Ajaloomuuseum
Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Brüsselis Solvay raamatukogus 8. aprillil toimunud auhinnatseremoonial anti Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone esindajatele üle Euroopa kultuuripärandi märgis, mille eesmärgiks on tõsta esile Euroopa ühtsust, arengut ja ühiseid väärtusi rõhutavaid paiku.

15. sajandil ehitatud Suurgildi hoones (Pikk 17, Tallinn) asub aktiivselt tegutsev mäluasutus, mille nüüdisaegne muuseumikeskkond võimaldab läbi ekspositsiooni, erinevate haridustegevuste, kultuuriprogrammide ja teenuste vahendusel tutvustada Euroopa ühiseid väärtusi.

Eesti esitas 2013. aasta voorus märgisele ühe taotluse. Kõiki taotlusi hindas rahvusvahelistest sõltumatutest ekspertidest koosnev žürii, mis käis hoonega ka koha peal tutvumas ning soovitas Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoonele märgis anda. Lisaks Eesti Ajaloomuuseumile said  Euroopa kultuuripärandi märgise Haagi Rahu Palee ja Westerborki koonduslaager Hollandis ning arheoloogiapark Carnuntum Austrias.

Eesti Ajaloomuuseumi taotluse puhul tõstis žürii esile, et keskajast pärinev Suurgildi hoone ja kaupmeeste seosed Hansa Liiduga on hea näide keskajal toimunud Euroopa integratsioonist. Samuti hindas žürii muuseumi professionaalset meeskonda ning selget nägemust, mismoodi jõuda üha laiema publikuni. Kaupmeeste gildi ja neile kuulunud maja rollist Euroopa ajaloos saab ülevaate Ajaloomuuseumi püsinäitusel „Visa hing. 11 000 aastat Eesti ajalugu“.

„Euroopa kultuuripärandi märgis on loodud selleks, et tuua esile neid kultuuriväärtuslikke paiku, mis omavad Euroopa ajaloos erilist tähendust. Märgise andmine Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoonele Euroopa Komisjoni poolt on tore tunnustus,” ütles kultuuriminister Urve Tiidus.

Eesti Ajaloomuuseumi direktor Sirje Karis on tunnustuse eest väga tänulik ning lisas, et loodetavasti toimib märgis kui garantii Eesti Suurgiildi hoone ekspositsiooni, haridustegevuste ning kultuuriprogrammide kvaliteedile.

Lähemalt saab pärandimärgise kohta lugeda SIIT!

Head Uudised GoodNews