1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Eesti kokkade võistkond naasis olümpialt hõbeda ja pronksiga
Eesti kokkade võistkond naasis olümpialt hõbeda ja pronksiga

Eesti kokkade võistkond naasis olümpialt hõbeda ja pronksiga

2.-7. veebruarini toimus Stuttgardis kokkade olümpia, kus tänavu esmakordselt osales ka Eesti kokkade võistkond. Tihedas konkurentsis saadi hõbe- ja pronksmedal.

„See on super tulemus ja olen meie võistkonna üle üliuhke,“ ütles Eesti Peakokkade Ühenduse president Taigo Lepik. Enne olümpiat oli eesmärgiks seatud naasta medaliga. Eesmärk sai kuhjaga täidetud – kaks medalit, neist üks hõbedane, on esimest korda osalejatele erakordne saavutus. „Lisaks saime tutvustada Eesti tooraineid, head gastronoomilist kvaliteeti ja loomulikult oleme suure kogemuse võrra rikkamad,“ lisas Lepik. Tulemus tagab Eestile pääsu järgmisele olümpiale.

Olümpia võitis Soome võistkond, kes sai kaks kuldmedalit. Põhjanaabrid olid esimest korda olümpial 20 aastat tagasi ja siis naasti ühe medali ja ühe diplomiga.

Kokkade olümpia (IKA Culinary Olympics) on maailma vanim, suurim ja mitmekesisem rahvusvaheline kokakunsti konkurss. Selle algus ulatub aastasse 1900, kui toimus esimene kulinaarne võistlus Frankfurdis. Olümpial oli esindatud ligi 60 riiki. Kuue päeva jooksul toimub lisaks rahvusmeeskondade võistlustele mõõduvõtte ka individuaalaladel (skulptuuride meisterdamine, puuviljade ilulõikamine jm), kus eestlased osa ei võta. Samuti on erinevad kategooriad noortele ja armeeköökidele. Võistlus toimub iga nelja aasta järel.

Eesti rahvusvõistkonda kuulusid kapten Marko Sõmer (Horisont), kondiitrid Merle Jakobson (Merlette) ja Anna Šaluhhina (LushMama Artisan) ning Kirill Beljakov (Horisont), Denis Golik (Tchaikovsky), Maksim Ivanuškin (Kogu Resto), Lauri Ööpik (Royal Catering), German Macharashvili, Karl Markus Lehtoja (Joyce) ja Koit Uustalu (GMP Pühajärve). Taustajõuna oli kaasas Taigo Lepik, Maru Metspalu ja Külli Värnik.

Võisteldi kahel päeval. Mõlemal võistluspäeval on võimalik teenida 100 punkti – max 50 saab maitse, 10 välimuse ja 40 köögi töö eest. Iga võistluspäeva lõpus jagatakse vastavalt saadud punktidele kuld-, hõbe- ja pronksmedaleid. Kõik 90 punkti ületanud võistkonnad saavad kuldmedalid (80 punkti hõbe, 70 punkti pronks). Lõppvõitja selgitamiseks liidetakse kahe võistluspäeva tulemused.

3. veebruaril Restaurant of Nations kolmekäigulise menüüga 110 inimesele. Aega kolme käigu ettevalmistamiseks on 6 tundi ja serveerimiseks 3 tundi. Eesti menüüs oli Pähkla forelli terriin, Saare hirve ballotiin ja Võrumaa astelpaju dessert. Tulemust hinnati pronksmedali vääriliseks.

5. veebruaril võistledi seitsmekäigulise chef’s table‘i menüüga 12 inimesele, kus osad käigud serveeritakse vaagnatel, osad portsjonitena, lisaks läheb hindamisele ka temaatiline šokolaadifiguur. Aega ettevalmistuseks on 5 tundi ja serveerimiseks 3 tundi. Selle menüüga tutvustati Eesti toorainet, olgu selleks siis Rutikvere kasvatusest pärit tuur, Järveotsa vutt või Shroomwelli laboris kasvatatud lõvilakk.

Ja seda kõike täiendasid meile tavalised, aga muule maailmale erilised ehedad metsa- ja aiasaadused – kukeseened, pohlad, jõhvikad, kanep, vetikad, pastinaak, rabarber, ebaküdoonia, … Tulemust hinnati hõbemedaliga.

Meeskonna täismõõtmetes harjutusköök EtsNordi laoruumides valmis 2022. aasta jaanuaris, köögi sisustas Haktek Seadmed. Võistkonda toetavad EASi ja Kredexi ühendasutus, Regionaal- ja Põllumajandusministeerium ning Tallinna linn. Samuti on õla alla pannud mitmed eraettevõtted, kes aidanud toorainete ja teenustega. Kogu vajalik kodumaine tooraine võeti Eestist kaasa. Varustuse transportis kohale Fruitxpress.

Head Uudised GoodNews