1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti põllumajanduse aastanäituse korraldaja: mess peegeldab tänast põllumeest, kes peab korraga üheksat ametit
Eesti põllumajanduse aastanäituse korraldaja: mess peegeldab tänast põllumeest, kes peab korraga üheksat ametit

Eesti põllumajanduse aastanäituse korraldaja: mess peegeldab tänast põllumeest, kes peab korraga üheksat ametit

Homme algav EPA mess käsitleb oma kuuendal toimumisaastal teemasid tehisarust julgeolekuni. Korraldajate sõnul ilmestab see põllumajanduse osatähtsust, ent viitab ka järjest kasvavale vajadusele valdkondadevaheliseks koostööks.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juht Ants Noot ütleb, et tänapäeva põllumees tegeleb palju enama kui maaharimisega. “Finantseeringute leidmine, digilahenduste rakendamine, toetused, turundus, ekspordivõimalused, ohutusnõuded, seadused ja bürokraatia… tavainimene ei pruugi hoomata, kui paljude valdkondadega põllumees korraga tegeleb. Naljaga pooleks võib öelda, et EPA programm peegeldab, kuidas selles sektoris peavad kõik üheksat ametit,” ütleb Noot.

Finantseeringute leidmine, digilahenduste rakendamine, toetused, turundus, ekspordivõimalused, ohutusnõuded, seadused ja bürokraatia… tavainimene ei pruugi hoomata, kui paljude valdkondadega põllumees korraga tegeleb.

EPA otsestuudios, kus kahe päeva jooksul arutletakse põllumajanduse olulisimate arengute üle, on samuti kavas kogu ühiskonda puudutavad teemad. Viimaste aastate kriiside valguses mõistetakse tänaseks ka toidujulgeolekut paremini, kuid lisaks arusaamisele on vaja otsustavust tegutsemisel. “Toidujulgeolek on tihedalt seotud toidu varustuskindluse ja isevarustustasemega. Varustuskindlus on täna tagatud nii kohaliku kui imporditud toidukaubaga, 50% toidust mida sööme on välismaine. Isevarustatus on tagatud kala-, teravilja- ja piima toodete tootmiseks, teiste toorainete puhul sõltume teistest riikidest. Kuna toitu on kauplustes külluses, kipub jääma erinevate riiklike strateegiate, eelnõude ja muude oluliste dokumentide koostamisel toidu isevarustuse teema teisejärguliseks,” ütleb Meeli Lindsaar, EPKK toiduvaldkonna juht, kes juhib EPA otsestuudios teiste hulgas ka üht toidujulgeoleku teemalist vestlust.

Foto: Freepik

Teemal kõneleb ka Kaitseväe juhataja Andrus Merilo. Otsestuudios saab jälgida ka regionaal- ja põllumajandusministri Piret Hartmani infotundi, kus saavad vastuse küsimused, mille Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja liikmeskond ministrile on saatnud.

Ants Noot toob välja, et tänastes oludes aitavad edasi liikuda usaldusväärsed koostööpartnerid, keda tuleb üha enam otsida ka sektoriväliselt. “See ongi põhjus, miks EPA-l on tehisaru töötuba või ühistute konverents, aga laiemalt ka põhjus, miks see üritus üldse toimub – võrgustiku loomine. Me anname teineteisele tööd ja liigume niiviisi koos edasi.” Noot ütleb, et isegi kui külastaja plaanib esialgu tulla vaid väljanäitusele uut põllutöötehnikat vaatama, jäädakse harilikult siiski pikemaks.

Eesti põllumajanduse aastanäitus 2024 toimub 9. ja 10. oktoobril Eesti Rahva Muuseumis. Üritusel leiab aset 5 konverentsi, 35 seminari ja otsestuudio, lisaks on stendidega väljas üle 50 eksponendi ning ERM-i välialal esitletakse põllutöömasinaid.

EPA Otsestuudio ülekannet saab jälgida:

  • 9. oktoobril SIIN.
  • 10. oktoobril SIIN.
  • Lisainfo leitav siit.
Head Uudised GoodNews