1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti tarbekunsti ja graafika galerii Kunstiaken on kümme aastat vanalinnas vastu pidanud
Eesti tarbekunsti ja graafika galerii Kunstiaken on kümme aastat vanalinnas vastu pidanud

Eesti tarbekunsti ja graafika galerii Kunstiaken on kümme aastat vanalinnas vastu pidanud

Kümme aastat on Tallinna vanalinnas, Vene ja Munga tänava nurgal tegutsenud Eesti tarbekunstnike ja graafikute näitusepind ja müügigalerii „Kunstiaken“. 10 aastat on väärikas vanus, arvestades, et majandusasjatundjate sõnul on kuue-aastane Eesti ettevõte meie ajal juba saavutus.

Galeristide sõnul on kümne aastaga enam kui sada meie naha-, klaasi-, metalli- ja tekstiilikunstnikku, keraamikut ja graafikut saanud Kunstiaknas oma loomingut esitleda, müüa loodut kingitusteks ja kodukaunistuseks. Kokku on Kunstiakna vaateaknal toimunud 79 näitust, nende seas Aasta tekstiilikunstniku näitus aastatel 2013, 2014, 2015 ja 2016. Galerii on Tallinna Disainikaardil, osalenud Disainiööl ja Vene tänava kultuurikogukonna üritustel nagu näiteks jõulusõimede tänav.

Nelja suure, Vene ja Munga tänavale avaneva vaateakna järgi, millel rohkem kui meetri laiused paled ja aknalaud, on galerii ka oma nime saanud. Nimeandja on graafik ja teatrikunstnik Silver Vahtre. Galeriiga koostööd tegevate kunstnike valikul on oluline kriteerium professionaalsus, kunstnikud saadavad oma töid nii Võrust kui ka Hiiumaalt ning esindavad erinevaid põlvkondi.

Vanalinna vanimas osas, 800-aastaste dominiiklaste kloostri hoonete paksude müüride vahel tegutseva galerii sünnipäev on asjaolude kokkusattumisel 18. oktoobril, Püha Luuka päeval. Luukas on aga kunstnike kaitsepühak ja mine tea, kas see kokkusattumus on üks galerii tegevuse jätkumise põhjuseid. Kunstiakna oma kunstnike kogukond peab galeriid parimaks võimalikuks partneriks ja vastastikune rõõm ja koostegemise soov kutsub ka kliente just vanalinna südamesse kohalikku tarbekunsti ostma.

Kunstiakna galerii, mis on iga päev avatud, tähistab sünnipäeva sel pühapäeval 18. oktoobril kell 13-15 Vene 20.

Head Uudised GoodNews