1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti tiim tõi maailma esimeselt kooliõpilaste tehisaru olümpiaadilt koju hõbemedali!
Eesti tiim tõi maailma esimeselt kooliõpilaste tehisaru olümpiaadilt koju hõbemedali!

Eesti tiim tõi maailma esimeselt kooliõpilaste tehisaru olümpiaadilt koju hõbemedali!

Esimest korda maailma ajaloos toimus rahvusvaheline tehisaru olümpiaad – International Olympiad in Artificial Intelligence (IOAI) Bulgaarias, Burgase linnas 9. kuni 15. augustini, kust tõi Eesti neljaliikmeline tiim koju hõbemedali.

Olümpiaadil, mille patrooniks oli Bulgaaria president Rumen Radev tunnustati parimaid meeskondi teooria- kui praktikavoorus. Olümpiaadi eesmärk oli kutsuda osalejaid omandama nii teoreetilisi teadmisi kui ka praktilisi oskusi ning arutada laiema kogukonnaga tehisintellektiga seotud moraalseid ja eetilisi küsimusi.

Olümpiaadi eesmärk oli kutsuda osalejaid omandama nii teoreetilisi teadmisi kui ka praktilisi oskusi ning arutada laiema kogukonnaga tehisintellektiga seotud moraalseid ja eetilisi küsimusi.

Olümpiaadil osales 200 õpilast kõikidelt kuuelt kontinendilt, kes moodustasid 40 tiimi.

Tiimi kuulusid:

  • Artur Bentsa Tallinna Tõnismäe Reaalkoolist
  • Hendrik Pärli Gustav Adolfi Gümnaasiumist
  • Kristjan Lepp Ülenurme Gümnaasiumist
  • Oskar Austa Tartu Tamme Gümnaasiumist

Teooriavoorus pälvis medali 21 võistkonda. Kuldmedali saavutasid Singapuri, Poola ja Letovo kooli meeskonnad. Hõbemedalid pälvisid meie võistkond Eestist, kaks võistkonda Ungarist ja Hiinast, meeskonnad Vietnamist ja Mongooliast. Pronksmedalid said Rumeenia, Poola, Vietnami, Kolumbia, Malaisia, Bulgaaria, Iraani ja Kanada kaks võistkonda.

Foto: Freepik

Praktikavoorus autasustati veel 21 võistkonda. Kuldsed auhinnad võitsid Bulgaaria, Poola, Austraalia ja USA võistkonnad. Hõbedased auhinnad said AÜE, Ungari, Hongkongi, Kanada, Rumeenia, Letovo kooli ja Hiina meeskonnad. Pronksauhinnad said Hollandi, Jordaania, Tuneesia, Macau, Poola, Jaapani, Colombia ning kaks Vietnami ja USA meeskonnad.

Kõik tiimid lähevad ajalukku kui esimese rahvusvahelise tehisaru olümpiaadi esimesed medalivõitjad ning Eestil on au kuuluda nende hulka.

2025. aasta rahvusvahelise tehisaru olümpiaadi võõrustajaks on Hiina Rahvavabariigi pealinn Peking. Eesti õpilaste ettevalmistust ja lähetust toetas seekord sihtasutus Solenum, kuid kuna tegemist on tõeliselt innovaatilise valdkonnaga, kutsume kõiki tehisaru kasutavaid ettevõtteid edaspidi noori läbi TÜ teaduskooli toetama.

Head Uudised GoodNews