1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eesti Vabaõhumuuseumi jaaniõhtul köetakse kuumaks nii saunad kui ka jaanilised
Eesti Vabaõhumuuseumi jaaniõhtul köetakse kuumaks nii saunad kui ka jaanilised

Eesti Vabaõhumuuseumi jaaniõhtul köetakse kuumaks nii saunad kui ka jaanilised

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub 23. juunil Rocca al Maresse jaaniõhtut tähistama. Sauna-aasta puhul on sündmuse programm inspireeritud eesti saunakultuurist. Osa saab traditsioonilistest jaanitegevustest ning õhtu peaesinejaks on Marko Matvere ja Väikeste Lõõtspillide Ühing.

Eesti Vabaõhumuuseumi ürituste projektijuhi Merike Puura sõnul on vabaõhumuuseumi jaanipidu üks armastatumaid sündmusi, kuhu tullakse kogu perega.

Puura rääkis, kuidas vabaõhumuuseumi jaanipäeva üritusel tutvustatakse külastajatele meie rikkalikku saunakultuuri läbi mitme sajandi. „Saun oli lahutamatu osa eestlaste elust: seal sünniti, sinna mindi surema, saunas käidi enne tähtsaid sündmusi ning see oli esimene koht, kust tervisehädadele abi otsiti. Vabaõhumuuseumi keskkond ja siinsed saunad annavad suurepärase võimaluse avada saunakombestikku elava ajaloo kaudu,” sõnas Puura. ” Loomulikult saab osa meeleolukast jaanipeost hea muusika ja maitsva toiduga ümbritsetuna kaunist loodusest.”

Õhtu algab kell 19 jaanitule süütamise rongkäiguga muuseumi peakassast. Jaanituli süüdatakse mere ääres kiigeplatsil, kus esineb Marko Matvere ja Väikeste Lõõtspillide Ühing. Külaväljakul rõõmustavad külastajaid rahvakunstiselts Leigarid tantsu, laulu ja pillimänguga ning osa saab tõeliselt hoogsast 19. sajandi külajaanipeost. Esinejate hulgas on ka Folklooriklubi Maatasa ja Eesti arhailise meestelaulu ansambel Lüü-Türr.

Pulga, Roosta ja Jüri-Jaagu talu ning Kolhoosi korterelamu saunad on jaaniõhtuks soojaks köetud. Saunalavale vihtlema küll ei pääse, kuid külastajad saavad uurida, kuidas eri ajastu saunu köeti, õppida saunavihta valmistama, kuulda muinaslugusid, uskumusi ja kombeid sauna kohta. Teadmisi jagatakse ka puhtuse hoidmisest ja hügieenist, näiteks saab osa näitusest 20. sajandi ilurätikutest ja ihupesust. Jaaniõhtult ei puudu traditsiooniks saanud ennustused ning vana aja mängud ja jõukatsumused. Külastajad saavad endale mälestuseks punuda pulmapaela ja jäädvustada maalilise merevaate söejoonistuseks.

Maitsvat kehakinnitust pakuvad jaaniõhtul Kolu kõrts, Saarte suvekohvik, Toiduakadeemia ning toitlustajad kiigeplatsil ja Jüri-Jaagu talu sauna juures.

Sündmuse kava ja piletid leiab vabaõhumuuseumi kodulehelt.

Head Uudised GoodNews