1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Eesti Vabariik 100 filmiideede konkursile saabus 165 filmiideed
Eesti Vabariik 100 filmiideede konkursile saabus 165 filmiideed

Eesti Vabariik 100 filmiideede konkursile saabus 165 filmiideed

Foto: Eesti Filmi Sihtasutus

Eesti Vabariik 100 filmiideede konkursile laekus tähtajaks 165 filmistsenaariumiesildist. Neist seitsme stsenaariumidee teostused jõuavad vaatajateni viie aasta pärast toimuval riigi juubeliaastal.

Eesti Filmi Instituudi peaprodutsent Piret Tibbo-Hudginsi sõnul on niivõrd suur huvi positiivne üllatus. Valikukomisjonile tähendab see põnevat aega ligi 500 sisutiheda lehekülje läbi töötamisel, parimate ideede väljasõelumisel ning nende hulgast 17 loo väljavalimisel, mille stsenaariumi kirjutamist ning edasiarendust Eesti Filmi Instituut toetab.

’”See on tervele filmivaldkonnale väga oluline, tulevikku suunatud sündmus pärast Eesti Film 100 tähistamist möödunud aastal. Ikkagi 17 uut stsenaariumit, mis sünnivad riigi toel lisaks tavapärasele EFI tööle, andes palju laiema võimaluse julgustada ja toetada meie filmiloojaid. Loodame, et laekunud esildiste hulgas on värskeid ja originaalseid filmiideid, mida saab panna köitvasse audiovisuaalsesse keelde ja mis valminult sobiksid tähistama vabariigi sajandat juubeliaastat,” lisas Tibbo-Hudgins.

Juuni lõpus valitakse välja 17 lugu, nende hulgas ajaloolised filmid ja ekraniseeringud, laste- ja animafilmid, kaasaegsed draamad ja noorte režissööride debüütfilmid. Lugude autorid saavad toetuse stsenaariumite kirjutamiseks koostöös filmitootmisettevõttega. Kui tugevaid ideid on rohkem, võib ka toetuste arv olla suurem.

Valminud stsenaariumitest valitakse edasiseks arendamiseks välja 9 lugu. Pärast arendusperioodi valitakse lõplikult välja 7 filmi, mis esilinastuvad 2017. ja 2018. aastal. Projekte hindavasse komisjoni kuuluvad Elen Lotman, Alar Kivilo, Timo Diener, Lembit Ulfsak, Kaarel Kuurmaa, Jaanus Rohumaa, Karlo Funk ja Piret Tibbo-Hudgins.

Eesti Vabariik 100 filmikonkurss toimub Eesti Filmi Instituudi ja Riigikantselei koostöös. Filmiideede konkurss kuulutati välja eelmise aasta detsembris. Filmikonkurss on EV95 programmis üks neist projektidest, mis kulmineerub Eesti riigi 100. juubeliks.

Head Uudised GoodNews