1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. ELURIKKUS LINNAKESKKONNAS I Tallinnas toimub roheline nädal
ELURIKKUS LINNAKESKKONNAS I Tallinnas toimub roheline nädal

ELURIKKUS LINNAKESKKONNAS I Tallinnas toimub roheline nädal

Maikuu on pealinnas pühendatud elurikkusele linnakeskkonnas: 20.–27. maini leiab aset ka Tallinna roheline nädal kolme rahvusvahelise teemapäevaga.

„Elurikkusekuuga soovime vääriliselt tähistada üle-eestilist looduskaitsekuud. Erilist tähelepanu pöörame liigirikkuse märkamisele, säilitamisele ja mitmekesistamisele meie linnakeskkonnas,“ selgitas abilinnapea Kalle Klandorf. „Looduskeskkond ja elurikkus ei eksisteeri ju üksnes tavapärastel rohealadel, nagu näiteks metsas või pargis, vaid see on igapäevaselt meie ümber. Soovime, et linnaelanikud seda senisest enam märgata ja väärtustada oskaksid, seda ka kohtades, kus ehk esmapilgul näib olevat üksnes asfalt ja kivimajad. Fookuses on ennekõike mesilased ja teised tolmeldajad kui võtmetähtsusega tegelased elurikkuse hoidmisel.“

Tallinna loomaaias toimuvad elurikkusekuul juba traditsiooniks saanud linnulauluõhtud, linnaaedades korraldatakse talguid, õppevisiite ja töötubasid. 17. maist kutsub Tallinna keskkonnaamet linlasi panema proovile keskkonnateadmisi matkaradade e-viktoriinis „Tallinn otsib superloodushuvilist“. Tallinna botaanikaaias toimub 30. mail kaks fotokoolitust.

Rohelisel nädalal tähistatakse kolme rahvusvahelist teemapäeva: 20. mail on mesilastepäev, 22. mail elurikkusepäev ja 25. mail parkidepäev.

Mesilastepäeval viiakse loomaaia mesilas läbi õppeprogramme kooli- ja lasteaialastele. Tallinna Ülikooli mesilast tehakse otseülekanne, mida jagatakse ka Tallinna elurikkusekuu veebilehel. Veebilehel ja linnakeskkonna Facebookis saab kuulata mesilasteteemalisi loenguid. Harju tänaval avatakse näitus Pjotr Socha raamatu „Mesilased“ ainetel. Avatud mesilate päevadel (20.–22. maini) on uudistajatele avatud viis linnamesilat.

Elurikkusepäeval korraldatakse loodusmatk suurte paneelmajade magalasse. Osalejad saavad veenduda, et vilgas elutegevus käib ka kivilinnas: liblikad majanuka juures niitmata jäänud raudrohupuhmal, mesilased prügikasti kõrval pärnapuul või sipelgad parklakivide vahel. 23. mail aga ootab külastajaid üks elurikas koduaed.

Parkidepäeval toimuvad asjatundjate juhendamisel loodusmatkad Kadrioru pargis, Kalamaja kalmistupargis ja Hirvepargis. Nende ringkäikude juures tutvutakse seni ehk vähem tähelepanu pälvinud putukatega. Toimub ka e-seminar „Pargid: järgmine generatsioon“.

Head Uudised GoodNews