1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Endlas esilinastuvad Mark Soosaare kaks uut filmi
Endlas esilinastuvad Mark Soosaare kaks uut filmi

Endlas esilinastuvad Mark Soosaare kaks uut filmi

Mark Soosaar

24. jaanuaril, neljapäeval kell 17.30 algab Endla Teatrikinos tavalisest pidulikum seanss, sest kinolinale jõuavad kaks Mark Soosaare uut dokumentaalfilmi. Kohal on nii autor kui filmide peategelased (kui ilmaolud meretagust rahvast ei takista).

„RASMUS, KORMONAUDID NING…“ on Mark Soosaare uus dokfilm väikesest kihnu poisist Rasmusest, kes koos venna Raimondi, vanaisa Juku ning saarevahi Arvoga hoolib linnuriigi saatusest. Liigiline mitmekesisus kipub iga aastaga vähenema. Kevade saabudes ehitavad nad pesakaste kosklatele, keda saarel peetakse kui kodukanu. Viimaste aastate nuhtluseks on kormoranid, keda Kihnus kutsutakse kormonautideks. Need musta värvi tulnukad on vallutanud mitmed Kihnu saarestiku laiud ja sealt eemale peletanud teised sulelised. Sorgu saarel pesitsenud kormoranide koloonia paisus 2012. aasta sügiseks 10 000-pealiseks parveks. Kas kormonaute peaks hävitama, küsib lastelt õpetaja Külli kihnu keeles tunnis. Rasmus arvab, et tuleb piirata, sest muidu hävib varsti ka Kihnu loodus. Karmeni meelest on kõigil õigus elada. Kellel aga lastest õigus on, jääb vaataja otsustada. „Rasmus, kormonaudid ning…“ on Mark Soosaare esimene film sarjast, mis jäädvustab kihnu laste seiklusi maal ning merel.

Kogu oma elu Manijal elanud ning 75-ndat aastat sammuv filmi „MERETAGUSED“ peategelane Paul on pidanud kõiki loomi – alates hobusest ning lõpetades kasside ja kanadega. Loomad on tema suur armastus. Postiljonina tuli Paulil iga päev käia ülemere, hoolimata tormist või tuisust. Jalgrattaga jääl sõitmises on ta osavam kui tsirkuseartist. Paulil on asja igasse väikesaare perre, küll lehtede ning kirjade, küll pensioni ning põrutavate külauudistega. Pauli elu tipphetk saabub siis, kui ta hõljuki pardal uhkelt üle jäätunud mere kihutab ning Manija kihnlastele eurosid jagama hakkab… Mark Soosaare täispikk tõsielufilm, mille jäädvustamiseks kulus 7 aastat, loob humoristliku koondportree väikesaare isepäisest kogukonnast.

Head Uudised GoodNews