1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. ERSO suur koosseis toob Paavo Järvi juhatusel ettekandele Richard Straussi “Alpisümfoonia”
ERSO suur koosseis toob Paavo Järvi juhatusel ettekandele Richard Straussi “Alpisümfoonia”

ERSO suur koosseis toob Paavo Järvi juhatusel ettekandele Richard Straussi “Alpisümfoonia”

ERSO esimene kontsert Eestis pärast edukat ülesastumist Prantsuse Raadio festivalil Montpellier’s toimub sel reedel, 16. augustil Noblessneri valukojas. Orkestrit juhatab Paavo Järvi, ettekandele tulevad Richard Straussi “Alpisümfoonia” ja Lepo Sumera tšellokontsert Theodor Sinki soleerimisel.

Äsja renoveeritud Noblessneri valukoda on oma avarusega ideaalne paik R. Straussi suurele orkestrikoosseisule kirjutatud “Alpisümfoonia” esitamiseks ja nautimiseks. See muusikaloo üks hiiglastest viib kuulajad imelisele jalutuskäigule Alpidesse, alates maalilise koidiku ja lõppedes värvika päikeseloojanguga. ERSO esituses on Straussi “Alpisümfoonia” seni kõlanud vaid ühel korral – aastal 2005 Eri Klasi juhatusel.

Kontserdi esimeses pooles kõlab Sibeliuse sümfooniline poeem “Tapiola” ja Sumera viimaste teoste hulka kuuluv võimas tšellokontsert. Tšellokontserdi esiettekannet 20 aastat tagasi Hollandis juhatas samuti Paavo Järvi, kes on nimetanud Sumerat  üheks oma lemmikheliloojatest ning on ERSOga salvestanud ka Sumera autoriplaadi. Kui esiettekandel ja plaadistusel esitas soolopartii tšellist David Geringas, siis nüüd kõlab see ERSO tšellorühma kontsertmeister Theodor Sinki esituses. Mitmekülgse ja karismaatilise interpreedina on Theodor Sink kiirelt kerkinud Eesti muusikaelus silmapaistvale kohale. 2017. aastal pälvis ta Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia särava hooaja eest solisti ja orkestrandina.

Paavo Järvi on koos ERSOga salvestanud mitmed suurepärase vastuvõtu pälvinud heliplaadid, sh Eesti muusiktele esimese Grammy-auhinna toonud CD Sibeliuse kantaatidega. Tema interpretatsioonidest rääkides tuuakse sageli esile erilist võimet tuua orkestrites välja täiesti uudsed ja senikuulmata kvaliteedid. Praeguseks juba 15 hooaega Saksamaal Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie ja neli hooaega Jaapani NHK sümfooniaorkestri peadirigendina tegutsenud Paavo Järvist saab eelolevast sügisest ka Zürichi Tonhalle-orkestri peadirigent. Lisaks seob teda tihe koostöö juba mitmendat hooaega rahvusvahelistel turneedel käiva Eesti Festivaliorkestriga, samuti oma endiste orkestrite Orchestre de Paris’, Frankfurdi Raadio sümfooniaorkestri ja Cincinnati sümfooniaorkestriga.

Noblessneri valukojas, samas saalis, kus toimub „Alpisümfoonia“ ettekanne, avatakse oktoobris uus kogupere elamuskeskus PROTO avastustehas.

Head Uudised GoodNews