1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. ERSO toob Põltsamaa lossihoovis esiettekandele Rein Rannapi teose “Helisev Eesti”
ERSO toob Põltsamaa lossihoovis esiettekandele Rein Rannapi teose “Helisev Eesti”

ERSO toob Põltsamaa lossihoovis esiettekandele Rein Rannapi teose “Helisev Eesti”

Rein Rannap
Rein Rannap

21. augustil toimub Põltsamaa lossihoovis Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri suvekontsert „Eestimaa südames“, mille avalöögiks on Rein Rannapi kontsertavamängu “Helisev Eesti” esiettekanne. Kontserdil kõlab valik Eesti heliloojate klassikalisest, pop- ja filmimuusikast, solistidena astuvad üles Maarja-Liis Ilus ja Rein Rannap. Eestikeelse ja -meelse kontserdiga tähistab ERSO Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 24. aastapäeva ning kontserdi salvestab Eesti Televisioon.

Rein Rannap: “Eesmärgiks oli luua võimalikult eestilikku muusikat. Kasutasin siin nii rahvamuusikale kui popmuusikale omaseid võtteid ning vormistasin need klassikalisele sümfooniaorkestrile. Mulle meeldib aeg-ajalt kasutada naivistlikku helikeelt – siingi on väga selged jooned ja karakterid ning kohati ka teatud talupoeglik kohmakus, mineviku  varjud, mille võib vist kokku võtta sõnaga primitivism. Klassikalisest muusikast pärineb lisaks koosseisule ka tüüpiline kolmeosaline ABA-vorm: äärmised osad tantsulised ja lõbusad, keskmine aga laulev ning romantiline, katkestatud aeg-ajalt kelmikate tsitaatidega meie tuntuimatest rahvaviisidest.“

ERSO uue hooaja esimene proov 17. augustil remondihõngulises Estonia kontserdisaalis. Dirigendipuldis Martin Sildos.
ERSO uue hooaja esimene proov 17. augustil remondihõngulises Estonia kontserdisaalis.
Dirigendipuldis Martin Sildos.

Valiku Rein Rannapi parimatest lauludest, sh “Eesti muld ja eesti süda”, “Nii vaikseks kõik on jäänud” ja “Raagus sõnad” esitab Maarja-Liis Ilus ning vaheldumisi vokaalsete numbritega kõlavad meeleolukad sümfoonilised teosed, nagu Veljo Tormise muusika filmile “Kevade”, Artur Lemba “Armastuse poeem”, Rudolf Tobiase “Walpurgi burlesk” jt.

Eesti Riiklikku Sümfooniaorkestrit juhatab Martin Sildos, kes töötab dirigendina Vanemuise teatris ning keda seob tihe koostöö Corelli Barokkorkestriga. Kontsert „Eestimaa südames“ on Martin Sildose debüüt ERSO ees.

Kontserti esitleb ERSO hooaja peasponsor, suurepäraste kodumaiste juustude ja võimeister E-Piim.

Lossiväravad avatakse kell 18.30, kontsert algab kell 20.00

Head Uudised GoodNews