1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Esietendub hübriidne kontsert-tantsulavastus “Two Body Orchestra”
Esietendub hübriidne kontsert-tantsulavastus “Two Body Orchestra”

Esietendub hübriidne kontsert-tantsulavastus “Two Body Orchestra”

7. oktoobril esietendub Sõltumatu Tantsu Laval Külli Roosna ja Kenneth Flaki kontsert-tantsulavastus “Two Body Orchestra”.

“Two Body Orchestra” on hübriidne kontsert-tantsulavastus, mille keskmes on kehad kui organitest, impulssidest, tehnoloogiatest ja väljamõeldistest koosnevad võrgustikud – orkestrid iseenesest. Lavastuses viiakse kehade ja tehnoloogiate vahelised erisused piirini, kus vaevu hoomatavad liigutused, nagu hingamine, väike kehaasendi muutus, hakkavad mõjutama ja looma heliruumi. Balanseeritakse maagia ja teaduse piirimail, jättes ruumi nii intensiivsusele, haavatavusele kui ka imekspanule.

Külli Roosna: “Kuna arenenud tehnoloogiad muudavad pidevalt meie soove ja käitumist, on üha olulisem pöörata tähelepanu iseenda tundmaõppimisele. Ennast tunda, tähendab tunda ka oma tehnoloogiaid – neid, mille abil me liigume ja neid, mis meid liigutavad. Väikesed impulsid tekitavad kaugeleulatuvaid ja ettearvamatuid tagajärgi. Võib tekkida tunne, et jookseme kiirenevas tempos üha pimedamasse metsa. Kas saame hetkeks peatuda ja märgata, mida me tegelikult märkame?”

Sõltumatu Tantsu Lava keskendub sel hooajal liikumist, keha ja tehnoloogiat sünteesivatele lavastustele. Eesti/norra koreograafide duo Külli Roosna ja Kenneth Flaki loomingu keskmes on jätkuvalt tantsiva keha võimalused ja piirangud dialoogis digitaalse tehnoloogiaga.

Nii oma lavastuste puhul kui teiste koreograafide töödes osaledes on nad huvitatud lugudest ja tehnoloogiatest, mis kasvavad välja keha liikumisest ja selle asetumisest mingisse keskkonda. Nende tööde keskmes on tantsiva keha võimalused ja piirangud, mis on pidevas dialoogis digitaalse tehnoloogiaga. Roosna ja Flaki koreograafiline looming rikastab oluliselt Eesti nüüdistantsu välja ning lähtudes oma töödes keha liikumisest ja selle tehniliselt kõrgetasemelisest sooritusest, on nad saanud ka vastavalt tunnustustatud – Eesti Teatriliit valis nende lavastuse “Prime Mover” 2018. aasta teatriauhindade tantsuauhinna nominendiks, tuues lavastust esile kui professionaalset ja tehniliselt kõrgetasemeline lavastust, mis on ühtaegu täpne, voolav, pingevaba. 2014. aastal oli nomineeritud nende lavastus “Blood Music”, mida tunnustati kui eksperimenti helide ja soolotantsija füüsilise tegevuse omavaheliste seoste uurimiseks eksistentsiaalsete ideede kaudu.

Head Uudised GoodNews