1. Avaleht
  2. Vaba Valgevene heaks
  3. Euroopa ajakirjanikud nõuavad röövitud ajakirjaniku Protassevitši viivitamatut vabastamist
Euroopa ajakirjanikud nõuavad röövitud ajakirjaniku Protassevitši viivitamatut vabastamist

Euroopa ajakirjanikud nõuavad röövitud ajakirjaniku Protassevitši viivitamatut vabastamist

Eesti Ajakirjanike Liit (EAL) ja Eesti Naistoimetajad toetavad Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni (EFJ) nõuet Valgevene võimudele viivitamatult vabastada röövitud ajakirjanik Roman Protassevitš ja ka ülejäänud praegu vahi all olevad 28 ajakirjanikku.

EFJ teeb ettepaneku saata Minskisse rahvusvaheline delegatsioon, et kohtuda vahi all olevate ajakirjanikega ja algatada rahvusvaheline uurimine, karistamaks pressivabaduse ja inimõiguste rikkujaid Valgevenes. EFJ liikmesorganisatsioonid, nende hulgas EAL, on valmis jõudumööda kaasa aitama.

EAL kutsub ka Eesti poliitikuid, valitsust ja presidenti üles suurendama survet Valgevene võimudele. „Eesti on ÜRO-s eest vedanud Valgevene-teemat ega tohiks tahaplaanile jääda nüüd, kui Valgevene võimud on vahistanud opositsioonilise ajakirjaniku, kasutades pettuse- ja piraatlusevahendeid, “ ütles EAL-i esimees Helle Tiikmaa.

23. mail sundisid Valgevene võimud Kreekast Leetu teel olnud Ryanairi reisilennuki pommiähvarduse ettekäändel tegema Minskis hädamaandumise. Lennuki pardal olnud Valgevene ajakirjanikul Roman Protassevitšil tagasi lennukile minna ei lastud, vaid ta vahistati. EFJ hinnangul on tegemist riikliku terrorismiga ajakirjaniku vahistamiseks.

EFJ president Mogens Blicher Bjerregård avaldas kahetsust, et rahvusvaheline üldsus ei võtnud kuulda EFJ korduvaid üleskutseid astuda samme Valgevene presidendi Lukašenko inimõigusi ja pressivabadust piiravate tegude vastu. “Viimastel päevadel on Valgevenes vahi alla võetud ajakirjanike arv kahekordistunud ja seetõttu pole Minski pühapäevane samm täiesti ootamatu,” ütles Bjerregård.

EFJ tegevdirektor Ricardo Gutiérrez lisas, et EFJ kutsub üles Euroopa Liitu, Euroopa Nõukogu ja OSCE-d Lukašenko ja teiste pressivabaduse ja inimõiguste rikkumistega seotud isikute vastutusele võtmiseks.

Head Uudised GoodNews