1. Avaleht
  2. Kunst
  3. Arhitektuur
  4. Fahle Pargi galeriitänav ja Tallinna parkide kogumik võitsid Eesti arhitektuuripreemiaid
Fahle Pargi galeriitänav ja Tallinna parkide kogumik võitsid Eesti arhitektuuripreemiaid

Fahle Pargi galeriitänav ja Tallinna parkide kogumik võitsid Eesti arhitektuuripreemiaid

Fahle Pargi galeriitänav pälvis arhitektuuripreemiate galal kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia kategoorias „Vanast uus“ ning Eesti Maastikuarhitektide Liidu aastapreemia kategoorias „Maastik ja hoone“.

Galeriitänavale maastiku kujundanud Kino maastikuarhitektid lähtusid Fahle Pargi galeriid luues ebatavalisest kontseptsioonist, mis tekitab tunde looduse sissemurdmisest linnaruumi. „Fahle Pargi keskkond oleks justkui aastakümneid inimkasutuseta olnud ning rohelus näib tungivat välja plaatidega kaetud vuukide vahelt, ronib mööda paeseinu ning igast nurgast, praost või orvast on saanud taimede jaoks kinnituspaik. Inimene on säilitanud suurema osa tärganud lopsakast rohelusest ja piiranud seda vaid niipalju, et keskkonda endale sobivaks muuta. Nii on tekkinud troopiliselt ülevoolav, kuid samas inimesele mugav ja turvaline keskkond: siin saab istuda, kiikuda, süüa, vett puutuda, taimedega suhestuda – iga ilmaga soojas ja valges,“ rääkis Karin Bachmann.

Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalameti välja antud raamat „Tallinna pargid ja haljasalad“ valiti Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia laureaadiks. Tallinna Sadama Vanasadama kruiisiterminal noppis kaksikvõidu – Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia ja Eesti Arhitektide Liidu arhitekti aastapreemia.

“Tallinn on pikalt tegelenud oma rohealade ja parkide väärtustamise ja arendamisega,” ütles Tallinna abilinnapea Vladimir Svet. “Oluline on see, et selles protsessis peetakse meeles rohepaikade ajalugu ja säilitatakse teadmisi, mis aitavad langetada õigeid valikuid linnahaljastuse tuleviku suhtes. Tahaks väga loota, et kui mõne kümnendi järel valmib raamatu uus köide, siis selle keskseteks mõteteks on elurikkus ja kogukondade roll haljasalade hoidmises.”

Tallina linnaplaneerimise abilinnapea Madle Lippus tõi välja, et Vanasadama kruiisiterminal on oluline samm Tallinna avaliku ruumi kvaliteetseks muutmisel. „Mul on hea meel, et Tallinna Sadam on panustanud parema linnaruumi loomisse. Vanasadama kruiisiterminaliga on kesklinna loodud uus oluline sihtpunkt, mis meelitab inimesi seal aega veetma aasta ringi. See on maja ja maastik ühekorraga, kus suurepäraste vaadetega mängimise ja ajaveetmise paiku pakuvad nii hoone sise- kui väliruum. See on suurepärane näide sellest, kuidas mereäärt linlastele avada,“ ütles Lippus.

Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia sai Tallinna Tehnikaülikooli teadus- ja õppehoone sisearhitektuurne lahendus, mille sisearhitekt oli Tarmo Piirmets ja mille projekteerisid QP Arhitektid.

Lähemalt saab lugeda: Arhitektuuripreemiad.ee.

Head Uudised GoodNews