1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. FOLK! XXIV Viljandi pärimusmuusika festival on EBU Euroraadio partnerfestival
FOLK! XXIV Viljandi pärimusmuusika festival on EBU Euroraadio partnerfestival

FOLK! XXIV Viljandi pärimusmuusika festival on EBU Euroraadio partnerfestival

naiste_hääl2Tänavusuvine folgipidu saab oma tegutsemise ajaloo suurima rahvusvahelise mõõtme, toimudes EBU egiidi all 37nda Euroraadio festivalina.

EBU ehk Euroopa Ringhäälingute Liit on konföderatsioon, mille liikmeteks on 73 ringhäälinguorganisatsiooni 56 riigist, ning lisaks 43 assotseerunud ringhäälingut 25 riigist üle maailma. Ühenduse liikmed on 780 tele- ja 1040 raadiokanalit, moodustades sellega maailma suurima avalik-õiguslike meediakanalite ühenduse. EBU koordineerib tele- ja raadiokanalite koostööd, suurte projektide hulgas on nii Eurovisiooni lauluvõistlus kui ka Euroraadio Folkfestival.

Euroraadio Folk Festival on selle algusest pakkunud tuhandetele muusikule võimaluse EBU kanalite kaudu jõuda ülemaailmse kuulajaskonnani. Euroradio Folk Festivali omapäraks on, et see toimub igal suvel ühe juba olemasoleva festivali raames. Omavaheline koostöö seisneb selles, et EBUsse kuuluvad raadiokanalid soovitavad partnerfestivalile oma maa muusikuid-ansambleid, kes annavad 50 minutilisi kontserte. Need salvestatakse ja pakutakse hiljem teistele EBU liikmesriikide raadiojaamadele, kes kontserdid vahendavad. Euroraadio Folk Festivali kontserdid saavad üle maailma miljoneid kuulajaid. See pakub omakorda suurt rahvusvahelist tähelepanu nii bändidele, kes seal osalevad kui korraldajale, kes Euroraadio Folk Festivali võõrustab.

Hetkel on osalemine ja kokkulepe saavutatud Portugali, Venemaa, Soome, Bulgaaria, Iirimaa, Läti, Küprose, Šveitsi, Ukraina ja Sloveenia artistidega. Oma osalemise on kinnitanud, aga sobiva artisti valimine käib hetkel veel 14 riigi rahvusringäälingutega – Saksamaa, Rootsi, Norra, Valgevene, Tšehhi, Island, Lõuna-Korea, Poola, Armeenia, Horvaatia, Hispaania, Ungari, Rumeenia ja Slovakkia. Ehk et tänase seisuga tunnevad projekti vastu huvi kokku 24 riiki.

Lisaks Euroraadio Folk Festivali salvestustele teeb ka Eesti Rahvusringhääling tänavusest Viljandi pärimusmuusika festivalist tavapärasest rohkem video- ja raadiosalvestusi ning otseülekandeid. Klassikaraadio kannab täies mahus üle kõik Euroradio Folk Festivali kontserdid, lisaks saab mitmeid olulisemaid kontserte näha otsepildis ETV vahendusel.

XXIV Viljandi pärimusmuusika festival toimub seekord 28.-31. juulini 2016. aastal. Tänavuse festivali teemaks on „Naiste hääl“ ja see on pühendatud naiselikule eneseväljendusele laulu ja pillimängu kaudu.

Vaata lähemalt järgmise festivali teema kohta SIIT!

Head Uudised GoodNews