1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Teater
  4. FOTOD I Rakvere Teatris esietendub jõululavastus „Lohe linna all”
FOTOD I Rakvere Teatris esietendub jõululavastus „Lohe linna all”

FOTOD I Rakvere Teatris esietendub jõululavastus „Lohe linna all”

Rakvere Teatri suures saalis esietendub homme, 10. detsembril muusikaline koguperelavastus “Lohe linna all”.

Foto: Kalev Lilleorg

Lavastuse dramaturgias on kasutatud ukraina muinasjuttude motiive, raamjutustus on aga spetsiaalselt loodud algupärand. Lavastaja Helen Rekkori sõnul on alltekst kirjutatud just selles ajas ja ruumis – arvestades globaalset olukorda – ja spetsiaalselt nendele näitlejatele. „Olukorras, kus põgenikevoog ei näita vaibumise märke, kuna niinimetatud lohe ja tema kaaskond endiselt anastavad, laastavad ja märatsevad, tundub õige ja vajalik neid keerukaid ja valulikke teemasid lastele ja noortele sobivas mängulises võtmes avada,” lisab Rekkor.

Foto: Kalev Lilleorg

Botaanikaaiast hargnema hakkavad sündmused jutustavad inimeseks olemise põhitõdedest, valikutest ja väärtustest: empaatiast, hirmust, usaldamatusest, heast ja halvast, lubadustest kinni pidamisest.

Foto: Kalev Lilleorg

Nuku- ja objektiteatri assistendi Teele Uustani abil muutuvad näitlejate kostüümid lavastuse käigus ise osalisteks, ellu äratatakse sokid ja kasutatakse ka varjuteatri elemente ja efekte.

Foto: Kalev Lilleorg

Lavakujundus on loodud taaskasutusmaterjalidest, mis oli algusest peale lavastaja kindel soov. Kunstnik Jaanika Jüris on ära kasutanud teatri ladudes olevaid materjale ja ehitanud nende abil maailma, milles muinasjutud ja lavareaalsus põimuvad ja teineteist täiendavad.

Foto: Kalev Lilleorg

Muusikalise kujunduse autor on Ukraina päritolu noor helilooja Illia Humeniuk.

“Alates otsuse vastuvõtmisest – teen lavastuse Ukraina muinasjuttude motiividel – teadsin, et lavastusele peab looma muusika nimelt ukrainlane, sest vaid inimene, kelle riik on ülekohtuse sõja keerises, suudab tabada lavastuse lootusetuse ja lootuse vahelist balanssi ning luua eepilist mõõdet,” jagab Rekkor. Lavastuse muusika viib publiku muinasjutumaailma, luues emotsionaalse meeleolu: „Muusikat kirjutades proovisin leida lihtsat ja kaasaegset kõla. Kasutasin selleks rahvalaulu intonatsioone, polürütmiat ja septakordi, mis lisab huvitavaid värve,” kirjeldab helilooja.

Foto: Kalev Lilleorg

Etenduse järgselt saab seigelda lohe jõulumaal, mis on kantud küsimusest, kuidas kasvada heaks loheks. Lapsi ootavad lohe köök ja aed, piiluda saab lohe vannituppa ja logeleda tema magamistoas, lastetuppa on üles pandud näitus fantaasiaküllastest lohemunadest ja sahvris saab uudistada, mida head lohed söövad. Lohel on laste jaoks aga veel teisigi üllatusi varuks.

Foto: Kalev Lilleorg

Lavastuses mängivad Margus Grosnõi, Tiina Mälberg, Anneli Rahkema, Tarvo Sõmer ja Grete Konksi (külalisena).

Head Uudised GoodNews