1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. FOTOD I Sirje Karis Kiievis: Peame tegema kõik, et Venemaale küüditatud lapsed saaksid perede juurde tagasi
FOTOD I Sirje Karis Kiievis: Peame tegema kõik, et Venemaale küüditatud lapsed saaksid perede juurde tagasi

FOTOD I Sirje Karis Kiievis: Peame tegema kõik, et Venemaale küüditatud lapsed saaksid perede juurde tagasi

Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis viibis 11. ja 12. septembril Ukraina riigipea abikaasa Olena Zelenska kutsel Kiievis, kus ta osales riigipeade abikaasade tippkohtumisel, mis keskendus laste turvalisusele. Samuti külastas ta Kiievis raketirünnakus kannatada saanud Ohmatdõti lastehaiglat ja laste õiguste kaitse keskust, kus arutas inimõiguste voliniku Dmytro Lubinetsiga deporteeritud Ukraina laste probleemi. Lisaks käis Sirje Karis sõjas orvuks jäänud laste peremajas.

Foto: The Fourth Summit of First Ladies and Gentlemen

„Kahjuks näeme peaaegu iga päev, kuidas Venemaa paneb toime sõjakuritegusid, pommitades koole, mänguväljakuid ja haiglaid. Peame tegema kõik võimaliku, et Venemaale küüditatud lapsed saaksid oma perede juurde tagasi,“ ütles Sirje Karis. „Järgmisena tuleb meil üles ehitada tulevik, kus selline agressioon on võimatu. Selle võti peitub hariduses, mis arendab empaatiat ja suurendab vastupanuvõimet.“

Peame tegema kõik võimaliku, et Venemaale küüditatud lapsed saaksid oma perede juurde tagasi.

Foto: The Fourth Summit of First Ladies and Gentlemen

Ta kõneles ka noorte vaimse tervise probleemidest, mis on muutumas üheks suuremaks ühiskondlikuks katsumuseks. „Pöörame suurt tähelepanu sellele, et luua lastele turvaline õpikeskkond, sest see toetab ka kõike muud. Ärevuses või stressis aju ei suuda omandada uusi teadmisi,“ lisas ta. Sirje Karis tõi esile Eesti algatusi koolikiusamise vähendamiseks ning Eesti iduettevõtete – näiteks Triumf Health ja Clanbeat – arendatud tehnoloogilisi lahendusi, mis toetavad noorte vaimset heaolu.

Foto: The Fourth Summit of First Ladies and Gentlemen

Ta märkis, et Eestis uuritakse ka teadveloleku ehk ärksuse mõju stressi ja ärevuse vähendamisele. „Näiteks on paljud klassid õppinud Vaikuseminutite programmi abil teadveloleku harjutusi tegema. Piisab mõnest minutist, et aidata õpilastel pingeid maandada ja keskenduda,“ rääkis Sirje Karis.

Sirje Karis rääkis ka Eestis elavate Ukraina õpilaste kogemustest ja sõjapõgenikele avatud koolidest. „Eestis käib koolis üle üheksa tuhande Ukraina õpilase. Meie eesmärk on integreerida nad kiiresti kohalikku kogukonda, sest tugi ja ühtekuuluvustunne annavad neile turvatunde,“ ütles ta.

Foto: The Fourth Summit of First Ladies and Gentlemen

„Ukraina lapsed, kes täna Eestis haridust omandavad, on Ukraina tulevik. Me teame, et nad ootavad koju tagasi pöördumist. Eesti tegeleb sellegagi, et nende vahepealsed kooliõpingud leiaksid tunnustust ka koju naastes. Nii on vanematel ja õpilastel üks mure vähem,“ lisas Sirje Karis.

Ukraina lapsed, kes täna Eestis haridust omandavad, on Ukraina tulevik. Me teame, et nad ootavad koju tagasi pöördumist.

Foto: The Fourth Summit of First Ladies and Gentlemen

Sirje Karise sõnul mõistab Eesti Ukraina haridussüsteemi reformimise olulisust ja peab seda vajalikuks koostöövaldkonnaks, milles Eesti on valmis oma kogemusi jagama.

Sirje Karis osales riigipeade abikaasade tippkohtumisel, mis keskendus laste ohutusele ja turvalisusele koolis. Temaga koos osalesid arutelus Soome presidendi abikaasa Suzanne Innes-Stubb ning virtuaalselt Prantsusmaa presidendi abikaasa Brigitte Macron ja Jaapani peaministri abikaasa Yuko Kishida. Tippkohtumisest võtsid osa ka Leedu riigipea abikaasa Diana Nausėdienė, Sloveenia presidendi abikaasa Aleš Musar, Taani peaministri abikaasa Bo Tengberg, Serbia presidendi abikaasa Tamara Vučić, Belize presidendi abikaasa Rossana Briceño ja Guatemala presidendi abikaasa Lucrecia Peinado. Tippkohtumisel võeti vastu laste õiguste kaitsele keskenduv ühisavaldus.

Foto: The Fourth Summit of First Ladies and Gentlemen
  • Riigipeade abikaasade tippkohtumise algatas Ukraina presidendi abikaasa Olena Zelenska 2021. aastal eesmärgiga luua koostöövorm kogemuste vahetamiseks ja uute projektide käivitamiseks humanitaar-, meditsiini-, haridus- ja kultuurivaldkonnas.
Head Uudised GoodNews